Δεύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως η κατάθλιψη – Έρευνα

0
9

Η δεύτερη συχνότερη αιτία αναπηρίας είναι παγκοσμίως η κατάθλιψη, μετά τον πόνο στη μέση.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της Σχολής Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine και υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες συνέκριναν την κλινική κατάθλιψη με 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς που θεωρούνται αιτίες αναπηρίας.

Η κατάθλιψη κατετάγη στη δεύτερη θέση ως παγκόσμια αιτία αναπηρίας, ωστόσο, όπως προέκυψε οι επιπτώσεις της διαφέρουν αναλόγως την χώρα και την περιοχή.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στο Αφγανιστάν και χαμηλότερα στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού έχει πρόσβαση στη θεραπεία.

«Η κατάθλιψη είναι μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι του δίνουμε σήμερα. Το βάρος της είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα, ωστόσο τείνει να είναι μεγαλύτερο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και μικρότερο σε χώρες με υψηλό εισόδημα», δήλωσε η Δρ. Alize Ferrari, επικεφαλής της μελέτης.

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ψυχική υγεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτικών για το θέμα.

Ως σοβαρό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της ασθένειας η Δρ. Ferrari ανέφερε ότι συχνά τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας στιγματίζονται.

econews

Σχόλια