Προτάσεις στην τρόικα για το έλλειμμα των ΑΠΕ – Φωτοβολταϊκό ομόλογο

0
9

Προτάσεις για την εξάλειψη του τεράστιου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση προς την τρόικα των διεθνών δανειστών της χώρας μας κατά τις επικείμενες συναντήσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον capital.gr, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνδυαστικές προτάσεις που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας: «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές κατά πολύ μικρότερο όμως του 45% που είχε αρχικά προταθεί μαζί με εξάμηνη αναστολή έκδοσης νέων τιμολογίων από τους παραγωγούς, που ούτως ή άλλως εξοφλούνται με αντίστοιχη χρονική καθυστέρηση.

Στόχος, να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2014.

Παράλληλα εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως χρονικές διευθετήσεις, κίνητρα ή/και φορολογικές διευκολύνσεις προς τους παραγωγούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντιδρούν στην αναδρομική αναθεώρηση των συμβάσεών τους με το κράτος.

—Το φωτοβολταϊκό ομόλογο

Εξετάζεται, τέλος,  η πρόταση για έκδοση φωτοβολταϊκού ομολόγου που προωθούν στην Ιταλία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ετήσιες πληρωμές ύψους 12 δισ. Ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η ιδέα περιλαμβάνεται στην τελευταία δέσμη προτάσεων για την εξυγίανση της αγοράς ΑΠΕ στην Ιταλία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης της χώρας, Φλάβιο Ζανονάτο, ωστόσο προσκρούει στις αντιρρήσεις κυβερνητικών στελεχών που φοβούνται έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες του κλάδου φέρονται να είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στην πρόταση Ζανονάτο.

Η έκδοση φωτοβολταϊκού ομολόγου υποτίθεται θα συμβάλλει στην κατανομή των πληρωμών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στην εξοικονόμηση 3 δισ. Ευρώ ετησίως, ποσά που θα μετατεθούν στη λήξη του ομολόγου.

«Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους. Θα κοστίσει σίγουρα περισσότερο στο τέλος και θα φορτώσει περισσότερο χρέος στα παιδιά μας. Ωστόσο, θα δώσει μια ανάσα στον κλάδο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» δήλωσε στο Reuters ο Τσίκο Τέστα, επικεφαλής της Assoelettrica, της ένωσης των  ηλεκτροπαραγωγών της Ιταλίας.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η δρομολόγηση μιας τέτοιας πρότασης φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους.

Κανείς δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

econews

Σχόλια