Υπεράκτια αιολική ενέργεια: τεράστιες οι προοπτικές – Νέο ρεκόρ το 2013

0
402

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα ξεπεράσουν για έβδομη συνεχή χρονιά τις ετήσιες επιδόσεις νέας εγκατεστημένης ισχύος το 2013.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε έχουν εγκατασταθεί 1080 Μεγαβάτ νέας ισχύος προσθέτοντας 20% επιπλέον στα ήδη εγκατεστημένα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Δεκαπέντε χώρες φιλοξενούν 6500 Μεγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος με προοπτική να ξεπεραστούν τα 7 Γιγαβάτ ως τα τέλη του έτους. Παρότι το νούμερο είναι μικρό σε σύγκριση με τα 300 Γιγαβάτ της επίγειας αιολικής ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά καταγράφουν ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 40%.

Την αρχή έκανε το 1991 η Δανία που εγκατέστησε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 5 Μεγαβάτ στη Βαλτική Θάλασσα.

Μέχρι το 2008, η χώρα είχε τριπλασιάσει την ισχύ των υπεράκτιων αιολικών που πλέον ανέρχονται σε 1200 Μεγαβάτ. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συνδέθηκαν στο δίκτυο 350 Μεγαβάτ, στο πλαίσιο του έργου Anholt συνολικής ισχύος 400 Μεγαβάτ, το οποίο θα καλύψει το 4% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η αιολική ενέργεια καλύπτει ήδη το 30% των αναγκών της Δανίας με στόχο το ποσοστό να φτάσει το 50% ως το 2050.

Ωστόσο, παρότι πρόκειται για τη χώρα με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Δανία έχει παραδώσει τα σκήπτρα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, συνδέθηκαν 500 Μεγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ισχύος με το βρετανικό δίκτυο και συνολικά 3,4 Γιγαβάτ ηλεκτροδοτούν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά.

Με αιχμή του δόρατος το London Array ισχύος 630 Μεγαβάτ και το πάρκο Greater Gabbard των 500 Μεγαβάτ να ακολουθεί, η Βρετανία, όπου δρομολογούνται ακόμα 12.000 Μεγαβάτ, αναδεικνύεται σε παγκόσμια ηγέτιδα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Στον κλάδο επενδύουν ακόμα το Βέλγιο με αύξηση 20% στα 450 Μεγαβάτ, στο εξάμηνο και η Γερμανία που έφτασε τα 380 Μεγαβάτ και αναμένει ακόμα 520MW ως το τέλος του έτους και 1000MW το 2014 και το 2015.

Από την αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι Ασιάτες με την Κίνα να ανεβαίνει στην τέταρτη θέση με 390 Μεγαβάτ.

Επίσημος στόχος είναι τα 5 Γιγαβάτ στα κινεζικά ύδατα ως το 2015 και τα 30 Γιγαβάτ ως το 2020.

Στην Ιαπωνία η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς λόγω του μεγάλου βάθους των βυθών της χώρας.

Ως εναλλακτική προτείνονται οι πλωτές ανεμογεννήτριες, τεχνολογία που αναμένεται να επικρατήσει στο μέλλον και η οποία βρίσκει ήδη εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η πιλοτική πλωτή μονάδα ισχύος 20 Κιλοβάτ στο Μέην, στην ανατολική ακτή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι προοπτικές ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, τα ρηχά ύδατα της Ανατολικής Ακτής θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 530.000 αιολικά Μεγαβάτ, ικανά να καλύψουν το 40% των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Επενδύσεις σε βαθύτερα νερά εκτινάσσουν το νούμερο στα 4,1 εκατομμύρια Μεγαβάτ.

Η παραπάνω εκτίμηση συνάδει με τα ευρήματα μελέτης του Χάρβαρντ το 2009 όπου αναφέρεται ότι οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών εάν εκμεταλλεύονταν τον άνεμο. 7

Στην πραγματικότητα μόνο η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα ήταν επαρκής.

econews

Σχόλια