Δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη στον Γαλαξία μας – Ελπίδες ότι μπορούν να στηρίξουν ζωή

0
15

Ως και ένα στα πέντε αστέρια σαν τον Ήλιο μας έχει έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης και στη σωστή θέση για να διαθέτει νερό, το βασικό συστατικό της ζωής.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή αστρονομίας Erik Petigura, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλλεξε σε περίοδο τριών ετών το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA και υποστηρίζει ότι ο γαλαξίας μας φιλοξενεί ως και δέκα δισεκατομμύρια πιθανώς κατοικήσιμους πλανήτες.

Ο αριθμός μεγαλώνει πολύ περισσότερο αν συνυπολογιστούν και οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ψυχρούς κόκκινους νάνους, τον πιο κοινό τύπο αστεριών στον γαλαξία μας.

Το τηλεσκόπιο Kepler ψάχνει για σημάδια εξασθένισης της φωτεινότητας σε περίπου 150.000 αστέρια στο πεδίο έρευνάς του.

Χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό για την ανάλυση των αποτελεσμάτων του Kepler, οι αστρονόμοι αναζήτησαν τέτοια σημάδια σε 42.000 αστέρια.

Οποιαδήποτε τακτική περιοδική εξασθένιση της φωτεινότητας μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι ότι ένας πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του.

«Βρήκαμε 603 πλανήτες και δέκα εξ αυτών βρίσκονται στην αποκαλούμενη ‘κατοικήσιμη ζώνη’ και έχουν το ίδιο ως και το διπλάσιο μέγεθος από τη Γη», δήλωσε ο Petigura.

Αυτοί οι πλανήτες έχουν τη σωστή απόσταση από το μητρικό τους άστρο για να διαθέτουν νερό στην επιφάνειά τους.

Οι επιστήμονες μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να μελετήσουν κάποιους πλανήτες αν το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά τη φωτεινότητά του.

Το λογισμικό που ανέπτυξε ο μεταπτυχιακός φοιτητής επιλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς και ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραμέτρους βάσει των οποίων το τηλεσκόπιο Kepler ανιχνεύει τους πλανήτες.

Σε προηγούμενη μελέτη το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler βρήκε 3.538 υποψήφιους πλανήτες, εκ των οποίων οι 647 είχαν περίπου το μέγεθος της Γης.

Από τους 3.538 πλανήτες, οι 104 βρίσκονταν σε σωστή απόσταση από το μητρικό τους άστρο για να διαθέτουν νερό.
econews

Σχόλια