Βρέθηκε θαλάσσιο τέρας – κανίβαλος

0
60

Κανίβαλος ήταν ο μοσάσαυρος, το τρομακτικό θαλάσσιο ερπετό που έζησε την Κρητιδική περίοδο.

Αυτό προέκυψε από την ανάλυση απολιθωμένου μοσάσαυρου που βρέθηκε ανοιχτά της Ανγκόλα και στο στομάχι του οποίου εντοπίστηκαν ίχνη άλλων τριών μοσάσαυρων.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

«Αυτά είναι τρία διαφορετικά είδη μοσάσαυρου στην κοιλιά ενός τέταρτου είδους μοσάσαυρου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Louis Jacobs, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Νότιο Μεθοδιστικό Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αυτή δεν είναι το πρώτο παράδειγμα κανιβαλισμού σε μοσάσαυρους, ωστόσο τα ευρήματα ρίχνουν φως σε ένα αρχαίο οικοσύστημα που παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με σύγχρονα ωκεάνια οικοσυστήματα.

Πριν 98 εκατομμύρια χρόνια ο μοσάσαυρος βρέθηκε στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, θέση που διατήρησε μέχρι τον αφανισμό του στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως συνέβη και με τις σύγχρονες φάλαινες, οι πρώτοι πρόγονοι του μοσάσαυρου ζούσαν στην ξηρά και έμοιαζαν με σαύρες.

Σε διάστημα δέκα εκατομμυρίων ετών εξελίχθηκαν πλήρως για να προσαρμοστούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου έζησαν ως κορυφαίοι θηρευτές σαν τις όρκες, με τη διαφορά ότι έμοιαζαν με ερπετά και έφταναν σε μήκος τα 9 μέτρα.

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τον πεινασμένο μοσάσαυρο του είδους Prognathodon kianda το 2006, ωστόσο οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2010.

Τότε ήταν που επιστήμονες ανακάλυψαν πως το τελευταίο γεύμα του προϊστορικού ζώου είχε διατηρηθεί στο στομάχι του.

Οι τρείς μοσάσαυροι που έπεσαν θύματα κανιβαλισμού έχουν υποστεί πέψη και το σμάλτο των δοντιών τους είναι κατεστραμμένο από τα στομαχικά υγρά. Ο μικρότερος που εντοπίστηκε είχε φαγωθεί ολόκληρος, ενώ οι άλλοι δυο είχαν διαμελιστεί.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο μοσάσαυρος ήταν ο «σκουπιδιάρης» των ωκεανών και τρεφόταν με νεκρά άτομα του είδους του τα οποία παρασύρονταν στην περιοχή από τα θαλάσσια ρεύματα.
econews

Σχόλια