Υδρογονάνθρακες: ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για Ιόνιο και Κρήτη

0
3

Την ύπαρξη υποσχόμενων στόχων υποδεικνύουν οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Η ανάλυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθησή ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, επικαλούμενος το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πετρελαϊκές εταιρείες για την αγορά των  σεισμικών δεδομένων.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τη νορβηγική PGS και κάλυψαν 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο τομέα των υδρογονανθράκων.

Κατά τον κ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα λειτουργούν η έλλειψη υποδομών, η απουσία ενημέρωσης, οι περιορισμοί από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Χανκ Ντέιβιντ, διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, ανέφερε ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο, ωστόσο η μορφολογία του εδάφους δυσχεραίνει την ερευνητική προσπάθεια.

Σχόλια