«Πράσινο» για μεταλλαγμένο καλαμπόκι στην Ευρώπη

0
11

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να εγκρίνει την καλλιέργεια ενός νέου τύπου μεταλλαγμένου αραβόσιτου, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης  που απέσπασε το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση συντάχθηκε λίγο αφότου το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κατηγόρησε την Κομισιόν για μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην έγκριση ενός τύπου μεταλλαγμένου αραβόσιτου, ανθεκτικού στα έντομα, που παρασκευάζεται από τις εταιρείες DuPont και Dow Chemical.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλλει την πρόταση προς έγκριση στους Ευρωπαίους υπουργούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, σενάριο το οποίο θεωρείται και το πιθανότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δικαιοδοσία να χορηγήσει έγκριση για την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου αραβόσιτου ως το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων, επαναφέροντας και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της δυνατότητας των κρατών μελών να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  μεταλλαγμένων ποικιλιών στο έδαφός τους.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν «παγώσει» εδώ και καιρό.

Η πρόταση για τη νέα καλλιέργεια μεταλλαγμένου αραβόσιτου αναμένεται να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, ενώ η Βρετανία, η Ισπανία και η Σουηδία πιθανότατα θα την υπερψηφίσουν.

econews

Σχόλια