Πανίσχυρα αντισώματα εξαφάνισαν τον HIV σε πιθήκους – Πιο κοντά στη θεραπεία οι επιστήμονες

0
5

Πιο κοντά στη θεραπεία του AIDS βρίσκονται οι επιστήμονες μετά τη διεξαγωγή δυο επαναστατικών ερευνών που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό HIV με τη χρήση αντισωμάτων.

Όπως προέκυψε από τις δυο έρευνες, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η εισαγωγή ισχυρών ανθρώπινων αντισωμάτων σε πιθήκους με υβρίδιο του HIV διατήρησε τον ιό σε εξαιρετικά χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα των ζώων για εβδομάδες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που έχουν ως στόχο να εξαλείψουν τον HIV, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα για να γλιτώσει από την επίθεση.

Ωστόσο, ορισμένα αντισώματα στοχεύουν σε περιοχές του ιού που διατηρούνται σταθερά, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του, και εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε στέλεχος του HIV.

Καθώς προσκολλώνται στον ιό, αυτά τα αντισώματα του στερούν τη δυνατότητα να προσβάλλει άλλα κύτταρα.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και η δεύτερη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ.

Και οι δυο έρευνες χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα πιθήκους ρέζους μακάκους οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας πιθήκων και ανθρώπων (SHIV), ένα μείγμα του ιού HIV και του αντίστοιχου ιού στους πιθήκους.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη του Χάρβαρντ, η εισαγωγή των αντισωμάτων στα ζώα μείωσε τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο αίμα τους μετά από τρείς έως επτά ημέρες.

Το αποτέλεσμα διήρκεσε από έναν έως τρείς μήνες, ωστόσο σε τρείς πιθήκους ο ιός δεν επέστρεψε στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, που ολοκληρώθηκε μετά από 250 ημέρες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται τέτοια αποτελέσματα. Αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης.
econews

Σχόλια