Τα καρότα ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα – Έρευνα

0
120

Την κινητικότητα του σπέρματος αυξάνουν τα καρότα, σύμφωνα με έρευνα  του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην ανδρική γονιμότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility, οι επιστήμονες ζήτησαν από 200 άντρες εθελοντές να ακολουθήσουν συγκεκριμένο διαιτολόγιο με φρούτα και λαχανικά.

Όπως προέκυψε, τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά ενισχύουν το σπέρμα. Η ενίσχυση αποδόθηκε στις φυσικές χρωστικές ουσίες καροτενοειδών, τις οποίες ο οργανισμός μετατρέπει σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

Στις ουσίες αυτές περιλαμβάνεται το Β – καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Α.

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, καταστροφικές ομάδες ατόμων που αποτελούν υποπροϊόν του μεταβολισμού και καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες στο DNA.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, η γλυκοπατάτα και το πεπόνι εμπλουτίζουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, όμως τα καρότα είναι ακόμα πιο ευεργετικά βελτιώνοντας την απόδοση του σπέρματος κατά 6,5% ως 8%.

Από την άλλη, τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά, κυρίως οι τομάτες, που περιέχουν την αντικαρκινική χημική ουσία λυκοπένιο, μειώνουν τις πιθανότητες δυσμορφίας στο σπέρμα.

«Σε δείγμα υγιών νέων ανδρών η πρόσληψη καροτενοειδών συνδέθηκε με υψηλότερη κινητικότητα σπέρματος και η πρόσληψη λυκοπενίου με καλύτερη μορφολογία σπέρματος», επισημαίνεται στη μελέτη.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καροτενοειδών έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα σπέρματος», τονίζουν οι ερευνητές.
econews

Σχόλια