Αυθαίρετα: κινδυνεύει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος – Νέες ρυθμίσεις από ΥΠΕΚΑ

1
14

Με τη θεσμοθέτηση των νέων ρυθμίσεων για την επίσπευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, την ταυτότητα κτιρίου και την τράπεζα Γης πιστεύει το ΥΠΕΚΑ πως απαντά στη βασική επιταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός πριν από οποιαδήποτε «τακτοποίηση» αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, μετά από προσφυγές ιδιωτών στο ανώτατο δικαστήριο, οι οποίες συνοδεύονται και από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εφαρμογής του, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα κινδυνεύει  να κριθεί αντισυνταγματικός.

Μέχρι το τέλος του 2014

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, δήλωναν χθες πως η νέα νομοθεσία θα έχει θεσμοθετηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2014, λίγο πριν την ολοκλήρωση του νόμου για τα αυθαίρετα, που προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2015.

Ειδικότερα, εντός του Νοεμβρίου ξεκινά η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει ως βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου σχεδιασμού και έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση και την περιφέρεια.

Παράλληλα, το 2014 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα για την ταυτότητα κτιρίου, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο όλων των ακινήτων της χώρας, ενώ προγραμματίζεται η έναρξη της λειτουργίας της τράπεζας Γης που θα επιτρέψει την αγορά συντελεστή δόμησης ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Προσφυγές στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κατά του νέου νόμου 4137/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πολίτες από διαφορές περιοχές της χώρας.

Οι προσφυγές πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4014/2011, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.

Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος και οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη, με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών νομιμοποίησης των αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο νόμος προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση όσοι δεν παρανόμησαν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γκρεμίστε όλα τα αυθαίρετα και φυτέψτε από πάνω τους δέντρα.
    Καμία εξαίρεση, κανένα έλεος.

Comments are closed.