Καταδυτικός τουρισμός: κοινοτικά κονδύλια 12 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν

0
22

Σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για τέσσερα επενδυτικά σχέδια αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού κινδυνεύουν να χαθούν, επειδή δεν ακόμη έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που ενεργοποιούν τον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα τα κοινοτικά κονδύλια 12 εκατ. ευρώ που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για επενδύσεις στον αλιευτικό τουρισμό, έχει κρούσει πολλές φορές στα συναρμόδια υπουργεία η επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

Τέσσερα έτοιμα επενδυτικά σχέδια ύψους 20 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, δήμους και συνεταιρισμούς για αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό σε Δωδεκάνησα, Κάλυμνο, Λέσβο – Λήμνο – Αϊ-Στράτη και Χίο – Οινούσσες – Ψαρά παραμένουν ανενεργά, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού δεν έχουν υπογράψει ακόμη τις σχετικές αποφάσεις.

Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος 2008-2013 λήγει τον Δεκέμβριο και η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ούτε μία πρόταση προς χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Από το 2005 που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις γιατί η εφαρμογή του νόμου απαιτούσε την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σχετικά με το περιεχόμενο των αιτήσεων, τα δικαιολογητικά κ.λπ.

Ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου η κοινή υπουργική απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Τον Αύγουστο του 2013 ψηφίστηκε νέος νόμος, η  εφαρμογή του οποίου και πάλι απαιτεί την υπογραφή δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων, που επίσης δεν έχουν εκδοθεί: μία για ζητήματα ασφάλειας από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, και μία για την έκδοση εισιτηρίων από τα προαναφερόμενα υπουργεία, συν του υπουργείου Οικονομικών.

Το μεν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις έχει υπογράψει, τα δε Τουρισμού και Ναυτιλίας όχι ακόμη.

Σχόλια