Greenpeace: ο χουλιγκανισμός δεν είναι καλύτερος από την πειρατεία – Ελευθερώστε την Αρκτική!

0
9

Πριν λίγες μέρες οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποσύρεται η κατηγορία που απαγγέλθηκε στους ακτιβιστές της Greenpeace για πειρατεία και τη θέση της παίρνει πλέον η νέα κατηγορία για «χουλιγκανισμό».

Αρχικά, ο χουλιγκανισμός ακούγεται σαν μία ελαφρύτερη κατηγορία που θα μπορούσε να αποδοθεί για ένα γκράφιτι ή εντάσεις σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια.

Η Ρωσία απλά απέσυρε μία σοβαρή κατηγορία και την αντικατέστησε με μία άλλη που όμως ακόμα έχει την πολύ σοβαρή πιθανότητα οι Arctic 30 να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι και επτά χρόνια.

Μπορεί με μία πρώτη ματιά η κατηγορία για χουλιγκανισμό να φαίνεται πιο αποδεκτή από την κατηγορία για πειρατεία, είναι όμως εξίσου παράλογο ειρηνικοί ακτιβιστές να κατηγορούνται για οποιοδήποτε από τα δύο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο χουλιγκανισμός είναι άλλη μία κατηγορία που δεν μπορεί να βασιστεί στο ρωσικό δίκαιο, καθώς το αδίκημα θα πρέπει να τελεστεί σε ρωσικό έδαφος. Ο πιο πιθανός λόγος που οι Arctic 30 κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, ήταν γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτό το αδίκημα είναι ένα από τα λίγα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη σύλληψη στην ΑΟΖ της Ρωσίας. Ο χουλιγκανισμός όμως δεν δικαιολογεί τις συλλήψεις που έγιναν, κάτι που αποκαλύπτει άλλη μία παραβίαση της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας ενάντια στους Arctic 30.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο, ο χουλιγκανισμός είναι «κάθε προμελετημένη συμπεριφορά που παραβιάζει τη δημόσια τάξη και εμπεριέχει ρητή ασέβεια προς την κοινωνία». Ας αναλύσουμε λοιπόν αυτή την κατηγορία:

Ήταν η ειρηνική δράση των Arctic 30 προμελετημένη;

Φυσικά, αν εννοούμε ότι προμελετημένα προσπάθησαν να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, εκπροσωπώντας εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι οι εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Μήπως η πράξη τους «παραβίασε τη δημόσια τάξη και εμπεριείχε ρητή ασέβεια προς την κοινωνία»;

Αντιθέτως, οι ακτιβιστές ανέλαβαν δράση για το κοινό καλό – και όχι μόνο στη Ρωσία, όπου γνωρίζουμε πως μία πετρελαιοκηλίδα στο Prirazlomnaya θα κατέστρεφε 3.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και θα έφτανε μέχρι 3 προστατευόμενες περιοχές μέσα σε λίγες μέρες.

Όχι μόνο στη Ρωσία λοιπόν, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα και έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση επειδή οι πάγοι στην Αρκτική λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς: φαινόμενα όπως οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία που λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη έκταση λόγω του κλίματος που θερμαίνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στο Μπαγκλαντές που εξαναγκάζει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να μετακομίσουν στην ενδοχώρα. Φαινόμενα όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν που φέρνουν μαζί τους ασθένειες λόγω της έλλειψης καθαρού νερού.

Όπως οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες στο Μεξικό που είναι πλέον περισσότερες, μεγαλύτερες και συχνότερες, ενώ οι επιπτώσεις τους πλήττουν τους πιο αποκλεισμένους πληθυσμούς της χώρας.

Όπως οι τυφώνες που πλήττουν την ανατολική ακτή και οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Όπως η ερημοποίηση στην Κίνα που έχει μετατρέψει γόνιμες περιοχές σε σεληνιακά τοπία.

Οι Arctic 30 ανέλαβαν δράση αψηφώντας την απληστία των μεγάλων, πλούσιων και αμείλικτων πετρελαϊκών εταιρειών που δεν σταματάνε μπροστά σε καμία προειδοποίηση για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους, αλλά επιμένουν να βγάλουν από το έδαφος και τις τελευταίες σταγόνες πετρελαίου.

Για να τις σταματήσουμε, χρειάζονται περισσότεροι από τους Arctic 30. Χρειάζονται Arcticεκατομμύρια άνθρωποι, από όλο τον κόσμο, που με το κουράγιο και την αποφασιστικότητά τους θα απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκεί που μέχρι τώρα απέτυχαν να το κάνουν.

Ενώ καθημερινά παρακολουθούμε τις νέες εξελίξεις για τους 30 αυτούς ακτιβιστές, ας μην ξεχνάμε για ποιο λόγο βρέθηκαν εκεί.Για ποιο λόγο διακινδύνευσαν την ελευθερία τους. Το έκαναν για τα πιστεύω τους, για το μέλλον των παιδιών τους και για το μέλλον των δικών σου παιδιών. Ανέλαβαν δράση για όλους εμάς. Τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε δράση για αυτούς.

Πηγή Greenpeace

Σχόλια