Σεισμός 7,1 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Φουκουσίμα – Καθησυχάζει η Tepco

0
12

fukushima-seismos-tsunami-107222Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και μικρό τσουνάμι καταγράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (03.40 τοπική ώρα) στα ανοιχτά της ανατολικής Ιαπωνίας, με τα φαινόμενα να γίνονται αισθητά στην πυρηνική μονάδα Νταΐτσι της Φουκουσίμα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco διαβεβαίωσε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στα 7,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του στη θαλάσσια περιοχή, 370 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της χώρας. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 30 εκατοστών.

Εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το χώρο, αλλά οι μετρήσεις της ραδιενέργειας δεν έδειξαν νέα ζημιά ή διαρροή.

Πλοία αγκυροβολημένα σε λιμάνι νότια της Φουκουσίμα αποχώρησαν από την περιοχή, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Τόκυο, 230 χιλιόμετρα νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε “κίτρινο” συναγερμό για το τσουνάμι, επίπεδο που σημαίνει ότι το τσουνάμι δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε ύψος.

Ένα κύμα ύψους 40 εκατοστών έπληξε τον κόλπο του Κούτζι, στην επαρχία Ιβάτε και την πόλη Σόμα, στην επαρχία της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.

Μικρότερο, ύψους 30 εκατοστών, ήταν το τσουνάμι που καταγράφηκε στο Ισινομάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό και το μεγάλο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Τέλος, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tohoku Electric Power, ένα κύμα ύψους 55 εκατοστών καταγράφηκε στο λιμάνι της Οναγκάβα, όπου λειτουργεί ένας πυρηνικός σταθμός.

econews

Σχόλια