Έργα τέχνης από…σκουπίδια και άχρηστα υλικά στο Κιλκίς – Ο νικητής του EcoTASK

0
225

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα τέχνης από… σκουπίδια και άχρηστα υλικά, θα φιλοξενήσει ο Δήμος Κιλκίς στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς από τις 29 Οκτωβρίου (Τρίτη) έως τις 10 Νοεμβρίου 2013 (Κυριακή). Στην εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστούν τα 14 συνολικά έργα που συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό «Πολυτέλεια και τέχνη που γεννιέται από τα σκουπίδια», που διοργάνωσε ο Δήμος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRUNDTVIG LEARNING PARTHNERSHIPS με τίτλο “Exchange of approaches and strategies for development of eco-awareness” (EcoTASK).

Την έκθεση θα πλαισιώσουν με επιλεγμένες δημιουργίες και κατασκευές τους από ανακυκλώσιμα υλικά, ο καλλιτέχνης Γιώργος Κοσμίδης και το Σωματείο Τέχνης «Μορφογένεσις» από τη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου στις 19:30, παρουσία των αντιπροσωπειών των υπολοίπων χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα (Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία).

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ θα υπάρχει επίσης δυνατότητα ξενάγησης σε σχολεία κατά τις πρωινές ώρες.

—Προς το φως

Το έργο με τίτλο “Προς το φως” της Παναγιώτας Καρβουνιάρη έλαβε το πρώτο βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού «Πολυτέλεια και τέχνη που γεννιέται από τα σκουπίδια», που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GRUNDTVIG LEARNING PARTHNERSHIPS με τίτλο “Exchange of approaches and strategies for development of eco-awareness” (EcoTASK).

Συνολικά στο διαγωνισμό, που διήρκεσε από 16 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2013 συμμετείχαν 14 δημιουργοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με έργα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Όλοι οι δημιουργοί προσέγγισαν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο το θέμα του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνοτροπίες αναδεικνύοντας το άχρηστο και απορριπτέο σε τρόπο έκφρασης και τέχνης.

Τα έργα βαθμολογήθηκαν από την τριμελή κριτική επιτροπή βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: Αισθητική αρτιότητα- concept. Περιβαλλοντική προσέγγιση και Πρωτοτυπία – Πιλοτικός χαρακτήρας. Το έργο “Προς το φως” έλαβε 39 βαθμούς και είναι αυτό που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος και στον οποίο θα λάβουν μέρος οι νικητές των υπολοίπων χωρών εταίρων του έργου: Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία. Ο Διεθνής νικητής θα ανακοινωθεί έως τις 7 Νοεμβρίου 2013.

Σε ό,τι αφορά το έπαθλο της νικήτριας αυτό είναι η συμμετοχή της σε μια από τις αποστολές του Δήμου στο εξωτερικό με πλήρη κάλυψη όλων των δαπανών της, στα πλαίσια υλοποίησης των ευρωπαϊκών του προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή απένειμε και δύο εύφημες μνείες στα αμέσως μετά ισοβαθμούντα έργα των: 1. Βαϊτση Τριαντάφυλλου με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και Ισχόπουλου Χαράλαμπου με τίτλο “Ταξίδι στη μετάλλαξη”, τα οποία ισοβάθμησαν με 38 βαθμούς.

Όλα τα έργα που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό θα εκτεθούν σε μία θεματική έκθεση που θα διοργανώσει ο Δήμος Κιλκίς στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς από τις 29 Οκτωβρίου (Τρίτη) έως τις 10 Νοεμβρίου 2013 (Κυριακή).

Για το έργο της, η δημιουργός τονίζει τα εξής: “Η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου προς το ΦΩΣ, μπορεί να είναι για τον καθένα ο προσωπικός του αγώνας για το καλύτερο. Ο Σίσυφος έσπρωχνε το δικό του λίθινο φορτίο, γνωρίζοντας ότι αυτό θα κατρακυλήσει μόλις φτάσει στο τέρμα. Έκανε την προσπάθεια παρόλο που γνώριζε την ματαιότητά της.

Ο σύγχρονος άνθρωπος σπρώχνει το δικό του κοινωνικό, οικονομικό, ψυχικό κλπ φορτίο, κουβαλώντας μέσα του την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Το γυαλί ήταν το ιδανικό υλικό για να το αποδώσει λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του με το φως, το διαπερνά το εγκλωβίζει, το διαχέει, το εστιάζει, επηρεάζει το ένα την συμπεριφορά του άλλου.

Ο τροχός παραπέμπει σε μια διαρκή κίνηση. Το κυκλικό σχήμα από τη φύση του ενσωματώνει την κίνηση και το ατελεύτητο της προσπάθειας. Ο κύκλος μια γραμμή χωρίς αρχή και τέλος.

Η λέξη “ανακύκλωση“, περιέχει τον κύκλο και δηλώνει την επαναλαμβανόμενη κυκλική κίνηση. Καθετί που ξεκινάει από μας, επιστρέφει κάποια στιγμή σε μας. Προστατεύοντας την φύση, προστατεύουμε τον εαυτό μας. Καταστρέφοντάς την, τα δεινά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν σε μας.

Η ανάγκη της ανακύκλωσης είναι επιτακτική με όποιο τρόπο ο καθένας δύναται. Ίσως να μοιάζει «σισύφεια» η προσπάθεια αλλά το ταξίδι «προς το …ΦΩς» έχει το τίμημά του. Έτσι κάποια στιγμή ο αρχαίος Σίσυφος μπορεί να γίνει….ΣίσυΦΩΣ!”

Γιώργος κοσμίδης & “Μορφογένεσις”

Ο Γιώργος Κοσμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Φοιτώντας ακόμα στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου “Ελληνικό Κολέγιο” παίρνει τον πρώτο επίσημο έπαινο ζωγραφικής των εκπαιδευτηρίων το 1967.

Έργα του έκτοτε έχουν εκτεθεί και διακριθεί σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει και πληθώρα ατομικών εκθέσεων ζωγραφικής και κατασκευών.

Στο πλαίσιο της έντονης και πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του στη γειτονική Θεσσαλονίκη, έχει αναπτύξει συνεργασίες κατά καιρούς με το Βαφοπούλειο Πνευματικό  Κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς και με σχολεία της πόλης, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μάλιστα, το 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig  με τίτλο «Dance of the creative hands» επιλέγεται από την ένωση συλλόγων γονέων, των σχολείων του Α” δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να εκπαιδεύσει 16 γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την αξιοποίηση παλιών, άχρηστων και ανακυκλώσιμων υλικών ο Γιώργος Κοσμίδης δημιουργεί ευφάνταστες, πρωτοποριακές και μοναδικές κατασκευές, εμπνευσμένες από τη φύση και το περιβάλλον.

Τον Αύγουστο του 2012 ενώνει τις δυνάμεις του με άλλα 20 άτομα, έμπειρα σε καλλιτεχνικές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και ιδρύεται έτσι το Σωματείο Τέχνης “Μορφογένεσις” στην Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον ίδιο. Επιδίωξη του Σωματείου μεταξύ άλλων, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και η εποικοδομητική επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών για διεύρυνση του πνεύματος και της φαντασίας.

Η “Μορφογένεσις” έχει ήδη δείξει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, καθώς έχει λάβει μέρος σε εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην εβδομάδα Περιβάλλοντος 2013. Το σημαντικότερο στην έκθεση ήταν τα έργα που απεικόνιζαν τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Επίσης, συμμετείχε και σε προγράμματα εκμάθησης κατασκευών για παιδιά στους δήμους Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου, ενώ αποτελεί και άξιο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Grundtvig.

Σχόλια