Τα ανθρώπινα όργανα γερνούν σε διαφορετικούς ρυθμούς – «Βιολογικό ρολόι» η μεθυλίωση

0
16

Την ηλικία των εσωτερικών οργάνων και των ιστών του ανθρωπίνου σώματος μέσω της αποκωδικοποίησης του βιολογικού μηχανισμού γήρανσής τους υποστηρίζει ότι υπολογίζει ο Αμερικανός ερευνητής, Δρ Στιβ Χόρβαθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) .

Οι ερευνητές πλέον ελπίζουν ότι θα είναι εις θέση να κατανοήσουν πληρέστερα τη διαδικασία της γήρανσης και να ανακαλύψουν τρόπους επιβράδυνσής της.

Η αρχική διαπίστωση είναι ότι ενώ οι υγιείς ιστοί γερνούν με αντίστοιχο ρυθμό, ορισμένοι άλλοι γερνούν ταχύτερα ή βραδύτερα από τον μέσο όρο.

Αναλύοντας σχεδόν 8.000 δείγματα DNA από 51 διαφορετικούς υγιείς και καρκινικούς ιστούς και κύτταρα, ο Δρ Χόρβαθ εξέτασε αν και κατά πόσο η μεθυλίωση, η φυσική διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, διαφοροποιείται ανάλογα με τη βιολογική ηλικία ενός οργάνου ή ιστού.

Η μεθυλίωση πράγματι αποδείχτηκε ότι είναι ένα «βιολογικό ρολόι» καθώς διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών μερών του σώματος. Τα επίπεδά της είναι αυξημένα σε όλους τους ανθρώπους μέχρι περίπου την ηλικία των 20 ετών και μετά μειώνονται σε πιο σταθερό ρυθμό.

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα εάν οι μεταλλάξεις του DNA οφείλονται στη γήρανση του οργανισμού ή αν συμβαίνει το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση το κάθε όργανο του ανθρώπινου οργανισμού έχει το δικό του βιολογικό χρόνο.

Οι αναλύσεις του Δρ Χόρβαθ στον ιστό υγιούς καρδιάς ότι το όργανο είχε βιολογική ηλικία εννέα χρόνια μικρότερη από την αναμενόμενη. Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση ιστού υγιούς γυναικείου μαστού έδειξε ότι το όργανο αυτό γερνά ταχύτερα από τον υπόλοιπο οργανισμό. Σε περίπτωση δε καρκίνου το μαστού, υπολογίστηκε ότι ο υγιής ιστός γύρω από τον όγκο είναι κατά μέσο όρο 12 χρόνια πιο ηλικιωμένος από το υπόλοιπο σώμα.

Ο καρκίνος θεωρείται ως παράγοντας που επιταχύνει ραγδαία τη βιολογική γήρανση των ιστών, όπως αποδεικνύει η ανάλυση καρκινικών ιστών εγκεφάλων παιδιών που έδειξαν βιολογική ηλικία άνω των 80 ετών.

Η αναστροφή της βιολογικής, ή καλύτερα, εσωτερικής γήρανσης επιτυγχάνεται με γενετικό αναπρογραμματισμό ενήλικων κυττάρων που εκμηδενίζει ουσιαστικά την ηλικία τους  και τα  μετατρέπει σε πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία  μπορούν στη συνέχεια να ρυθμιστούν με τρόπο ώστε να ενταχθούν σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Genome Biology.

econews

Σχόλια