Αυστραλία: εκατομμύρια στρέμματα στάχτη, αφόρητη ατμόσφαιρα στο Σίδνεϋ

0
5

Διακόσια σπίτια έχουν αποτεφρωθεί στη Νέα Νότια Ουαλία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις στάχτες έχει κάνει αφόρητη τη ζωή στο Σίδνεϋ: αυτά είναι λίγα από τα δεινά που έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η πρωτοφανής πύρινη λαίλαπα που εκτείνεται σε 60 μέτωπα και έχει μέχρι στιγμής αποτεφρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Το πλέον επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στα Γαλάζια Όρη, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σέιν Φιτζσίμονς.

Για την καταπολέμηση των πυρκαγιών επιχειρούν 1500 πυροσβέστες, εκατοντάδες πυροσβεστικά οχήματα και 90 αεροσκάφη.

Σήμερα Τρίτης η ένταση των ανέμων μειώθηκε και οι θερμοκρασίες παράμειναν σταθερές ενώ σημειώθηκαν τοπικές βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, η καταιγίδα που κινείται προς την περιοχή αναμένεται να συνοδευτεί από ανέμους που θα φτάσουν σε ταχύτητα τα 50 χλμ/ώρα δυσχεραίνοντας το ήδη τιτάνιο έργο των πυροσβεστών.

Οι αρχές της χώρας συνέλαβαν δύο αγόρια τα οποία υποπτεύονται ότι ξεκίνησαν την πυρκαγιά στο Χάντερ Βάλεϊ, βόρεια του Σίδνεϊ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να προκλήθηκαν από χρήση πυρομαχικών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

econews

Σχόλια