Πώς ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες

0
41

Ο βραδινός ύπνος καθαρίζει τα «απόβλητα» που συγκεντρώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών διαταραχών.

«Η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος έχει διαφορετικά στάδια λειτουργίας όταν κοιμόμαστε και όταν είμαστε ξύπνιοι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Maiken Nedergaard.

«Στην πραγματικότητα, τόνισε ο επιστήμονας, η αποκατάσταση που προσφέρει ο ύπνος δείχνει να είναι αποτέλεσμα του ενεργού καθαρισμού των υποπροϊόντων της νευρικής δραστηριότητας, τα οποία συσσωρεύονται το διάστημα που είμαστε ξύπνιοι».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα απόβλητα απομακρύνονται από τον εγκεφαλικό ιστό μέσω ενός συστήματος «αποχέτευσης», που ονομάζεται «γλεμφικό» ή «γλοιολεμφικό» και το οποίο είναι δέκα φορές πιο ενεργό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το σύστημα αποχετεύει εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο είναι γεμάτο απόβλητα, δηλαδή νευροτοξίνες, και έτσι ο εγκέφαλος διατηρείται καθαρός.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εισήγαγαν χρωστική ουσία στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ποντικών και το παρατήρησαν να κυλά, καταγράφοντας παράλληλα την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Όπως διαπίστωσαν, το χρώμα κυλούσε ταχύτατα στον εγκέφαλο των ποντικιών όσο αυτά κοιμόντουσαν ή ήταν αναίσθητα. Ωστόσο, όταν τα πειραματόζωα ήταν ξύπνια, το χρώμα κυλούσε με πολύ πιο αργούς ρυθμούς στον εγκέφαλό τους.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κενό ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα μεταβαλλόταν σημαντικά ανάλογα με το αν τα ζώα κοιμόντουσαν ή όχι.

Για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους οι ερευνητές εισήγαγαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους των ποντικιών ώστε να μετρήσουν απευθείας το διάστημα ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν, κατά τη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονταν κατά 60%, επιτρέποντας στο υγρό που μεταφέρει τα απόβλητα να κινείται γρήγορα στον εγκέφαλο και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος να καταλήγει στο ήπαρ.

Επειδή η άντληση και κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι ενεργοβόρα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η διαδικασία του καθαρισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη όταν είμαστε ξύπνιοι, καθώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και επιτελεί άλλες λειτουργίες.

«Ο εγκέφαλος έχει στη διάθεσή του περιορισμένη ενέργεια. Είναι σαν να κάνεις πάρτι. Είτε θα διασκεδάσεις τους καλεσμένους, είτε θα καθαρίσεις το σπίτι, όμως δεν μπορείς να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρ. Nedergaard.
econews

Σχόλια