«Πράσινη όαση» το φρούριο του Καντάφι

0
4

Σε πάρκο αναψυχής θα μετατραπεί το κτηριακό συγκρότημα του Bab al-Azizya (Υπέροχη Πύλη) του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Το συγκρότημα χτυπήθηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις και λεηλατήθηκε από τους αντάρτες, οπότε η ανέγερση του πάρκου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ραδιενεργά υλικά και τα εκρηκτικά.

«Έχουμε βρει θαμμένα βλήματα και ραδιενεργά υλικά που χρειάζονται επεξεργασία»,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ali Zidan.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της Λιβύης Ikram Bash Imam, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το συγκρότημα κάποτε βρισκόταν ένα καταπράσινο πάρκο, ωστόσο όταν ο δικτάτορας ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς και ανέλαβε την εξουσία, το κατέστρεψε για την ανέγερση κτηρίων και τη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου από υπόγειες σήραγγες, που επεκτείνεται σε όλη την Τρίπολη.

Τον Αύγουστο του 2011 πραγματοποιήθηκε εξέγερση κατά της δικτατορίας του Καντάφι. Οι αντάρτες εισήλθαν στο κτηριακό συγκρότημα και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Δυο μήνες αργότερα ο Καντάφι σκοτώθηκε από αντάρτες στη Σύρτη.
econews

Σχόλια