Ανακαλύφθηκε νέος αστεροειδής σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη

0
11

Ένας αστεροειδής μήκους 400 μέτρων που ανακαλύφθηκε πριν δέκα περίπου ημέρες βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη το 2032, αν και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές.

Πρόκειται για ένα βράχο που σε περίπτωση σύγκρουσης με τον πλανήτη μας θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, ενέργεια 50 φορές μεγαλύτερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο αστεροειδής 2013 TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

Την ανακάλυψη επιβεβαίωσαν στα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν πέντε ακόμα ομάδες αστρονόμων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία.

Ο αστεροειδής 2013 TV135 χαρακτηρίστηκε «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς η τροχιά του πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι πρώτοι υπολογισμοί εκτιμούν την πιθανότητα σύγκρουσης σε 1 προς 63.000 και την τοποθετούν χρονικά στις 26 Αυγούστου 2032, πιθανότητα που τον τοποθετεί στην πρώτη θέση της δεκαβάθμιας Κλίμακας του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.

Μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία -είναι ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 προς 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.

Η τροχιά του θα μπορεί να «αποκωδικοποιηθεί» με μεγαλύτερη ακρίβεια το 2028, όταν η απόστασή του από τη Γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα, υπογραμμίζουν στο Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας.

Για όλους τους άλλους γνωστούς αστεροειδείς, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι «ουσιαστικά μηδενική», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA.

Σχόλια