Μέτρα για να σταματήσει η στρατολόγηση νέων καπνιστών – Τι θα γίνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

0
9

Λιγότερους νέους καπνιστές υπόσχονται τα μέτρα που υιοθέτησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εισηγήτρια είναι η Ιρλανδέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Linda McAvan, η οποία και θα διαπραγματευθεί με τις κυβερνήσεις την οριστική μορφή της συμφωνίας.

Η κα McAvan μίλησε για το πως ο νέος κανονισμός θα χτυπήσει τη στρατολόγηση νέων καπνιστών και πως θα επηρεάσει εκείνους ήδη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η πρόταση, όπως υιοθετήθηκε αποτελεί καλό συμβιβασμό: «Βασικός στόχος είναι να μην επιτρέψουμε στις καπνοβιομηχανίες να δημιουργήσουν μια νέα γενιά καπνιστών με πονηρά προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για τους νέους. Κάποια από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από την αγορά. Είναι τα αρωματισμένα τσιγάρα, ή ακόμα πακέτα σχεδιασμένα να μοιάζουν με συσκευασίες αρωμάτων ή κραγιόν για να προσελκύουν τα κορίτσια στο κάπνισμα. Προβλέπουμε επίσης μεγαλύτερες προειδοποιητικές εικόνες στα πακέτα τόσο τσιγάρων όσο και καπνού».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευτούν, αλλά θα υπαχθούν στους κανόνες για τα φαρμακευτικά προϊόντα, εάν οι εταιρείες που τα παράγουν τα διαφημίσουν ως προϊόντα με θεραπευτικές ιδιότητες.

«Το ζήτημα είναι να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και να βεβαιωθούμε ότι δεν «πλασάρονται» ειδικά στους νέους, για να χρησιμεύσουν εν τέλει ως δόλωμα που θα τους οδηγήσει αργότερα στο κάπνισμα», επισήμανε η κ. McAvan.

Τόνισε επίσης ότι τίποτα δεν αλλάζει στο πώς μπορεί να αγοράσει κανείς ηλεκτρονικά τσιγάρα: «Δεν έγινε ποτέ καμία εισήγηση να πωλούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μόνο στα φαρμακεία. Κάτι τέτοιο είναι αυστηρά ζήτημα εθνικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία της ΕΕ επικεντρώνεται στο πως κατασκευάζονται και διαφημίζονται.»

Την απόφαση αυτή το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να διαπραγματευθεί με τους υπουργούς των κρατών μελών στο Συμβούλιο (με επικεφαλής των διαπραγματευτών την ίδια την κ. McAvan, η οποία δήλωσε ότι ελπίζει πως η τελική νομοθεσία θα έχει συμφωνηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σχόλια