Φωτοβολταϊκά στη στέγη: «άκυρος» ενεργειακός συμψηφισμός από ΔΕΗ και κίνδυνος καθυστερήσεων

1
18

fotovoltaika-stegi-dei-106850«Θύματα» των δοσοληψιών της ΔΕΗ με τον ΛΑΓΗΕ κινδυνεύουν να πέσουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στη στέγη: οι μόνοι δηλαδή παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα που πληρώνονται στην ώρα τους, καθώς τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμα και τους επτά μήνες.

Όπως μεταδίδει το energypress, η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, συμψηφίζοντάς τα με εκείνα τα ποσά που έχει λαμβάνειν από τον Λειτουργό της αγοράς για να τα αποδώσει στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν, εφαρμόζοντας έναν ιδιότυπο ενεργειακό συμψηφισμό που δεν προβλέπεται από τον κώδικα λειτουργίας της αγοράς.

Όπως σημειώνει το energypress, ο συγκεκριμένος κώδικας έχει τεθεί δύο φορές σε διαβούλευση από τον ΛΑΓΗΕ και έχει σταλεί προς έγκριση στη ΡΑΕ. Οι συμμετέχοντες, ΛΑΓΗΕ και ΔΕΗ, δεν μπορούν να μην τον τηρήσουν παρά μόνο να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία ότι στην περίπτωση που ο ΛΑΓΗΕ απαιτήσει την άμεση καταβολή των ποσών που του χρωστάει η ΔΕΗ, αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις αντίστοιχες με αυτές των επαγγελματιών επενδυτών στα φωτοβολταϊκά.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εδω και τοσα χρονια ισχυει αυτο, τωρα καταλαβαν οτι κατι δν παει καλα, αν δεν παει καλα;
    τελικα σε αυτη τη χωρα δεν λειτουργει τιποτα σωστα;

Comments are closed.