Φωτοβολταϊκά: αποσύρθηκε η τροπολογία για το fast track

0
8

Αποσύρθηκε, καθώς δεν έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ώστε να τεθεί σε ψηφοφορία, η τροπολογία για τις fast track επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.

Tην απόσυρση της τροπολογίας, που αφορά σε φωτοβολταϊκά έργα fast track, ζήτησε χθες από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι θα εξεταστεί από κοινού από τα υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης μια λύση για να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών, η οποία είχε συνδεθεί με τα συγκεκριμένα έργα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των τροπολογιών, ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι σκοπός της τροπολογίας που κατέθεσαν οι 30 βουλευτές της ΝΔ  για τη φορολόγηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ήταν να αντιληφθεί το ΥΠΕΚΑ ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη υπερφορολογηθεί με έκτακτη κράτηση για 3 χρόνια και δεν μπορεί να σηκώνουν το βάρος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μόνο οι μικρομεσαίοι.

«Πρέπει να πάρουμε λίγα από πολλούς και όχι να συνεχίσουμε  την αφαίμαξη των μικροεπενδυτών των φωτοβολταϊκών και αυτό είναι το νόημα της  τροπολογίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΠΕΦ για το θέμα τονίζει ότι με την ψήφιση στην Βουλή του νέου ν/σ για τις ΑΠΕ επιχειρείται με την τροπολογία που κατατέθηκε για τα fast track, να θεσπιστεί πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη προβληματικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω της ένταξης εκατοντάδων νέων MW φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως είναι κάθετα αντίθετος με «την τροπολογία ένταξης επενδύσεων fast track εκατοντάδων MW και μάλιστα με την προκλητική δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με ΛΑΓΗΕ, που τελεί υπό αναστολή για όλους βάσει του ν. 4152/13, σε αναδρομική υψηλή ταρίφα που ίσχυε πριν δύο χρόνια (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα των 9,5 ή 9 λεπτών/kWh ή ότι άλλο προβλέπεται αναλόγως του χρόνου της σύνδεσης βάσει της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30/4/13)».

Ο ΣΠΕΦ καταγγέλλει πως οι παραγωγοί οδηγούνται κατάφορα στην πτώχευση και βρίσκονται σε δυσχερή θέση «με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας τόσο στο σκέλος της υπεραδειοδότησης, τέσσερις φορές πάνω από τον εθνικό στόχο, όσο και από την μη έγκαιρη αποκλιμάκωση των προσφερόμενων ταριφών που εν τοις πράγμασι ουδόλως ακολούθησαν τη ραγδαία μείωση του κόστους εγκατάστασης».

Σχόλια