Σκύλος προβλέπει τις επιληπτικές κρίσεις – «Φύλακας άγγελος» για τρίχρονο κορίτσι

0
91

Φύλακας άγγελος ενός τρίχρονου κοριτσιού με επιληψία από την Κομητεία Κλαιρ, στην Ιρλανδία, έχει γίνει ένας γερμανικός  μολοσσός.

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο σκύλος προστατεύει το τρίχρονο κορίτσι προειδοποιώντας για τις επιληπτικές κρίσεις ως και 20 λεπτά πριν εκδηλωθούν.

Η μικρή πάσχει από επιληψία από τη γέννησή της, ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε όταν ήταν τριών μηνών.

Σύμφωνα με τους γονείς του κοριτσιού, ο σκύλος, εν ονόματι Τσάρλι, τους προειδοποιεί για τις επιληπτικές κρίσεις της κόρης τους κάνοντας κύκλους γύρω από το κορίτσι και σπρώχνοντάς το προς τον τοίχο ώστε να μην πέσει κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως επισημαίνει η μητέρα του κοριτσιού, ο σκύλος δεν είναι εκπαιδευμένος αλλά προφανώς ανέπτυξε αυτή την ειδική ικανότητα μέσω των ενστίκτων του.

Εκτιμάται ότι η ικανότητα του σκύλου να προβλέπει τις κρίσεις βασίζεται στην όσφρηση, ωστόσο υπάρχει περίπτωση το ζώο να αντιλαμβάνεται κάποια οπτικά σημάδια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένοι σκύλοι οσφραίνονται τον καρκίνο και ανιχνεύουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαβητικών ασθενών, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν μπορούν να προβλέψουν τις επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα πάντως με προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Επιληψίας το 2003, κάποια σκυλιά έχουν την έμφυτη ικανότητα να προβλέπουν και να ανταποκρίνονται σε επιληπτικές κρίσεις.

Μεταξύ άλλων η μελέτη υποστήριζε ότι η επιτυχία της προειδοποίησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ικανότητα του κατόχου του σκύλου να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται στην προειδοποιητική συμπεριφορά του ζώου.
econews

Σχόλια