Το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη τα Oreo – Έρευνα

2
98

Το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη είναι για τα ποντίκια τα Oreo, τα αγαπημένα μπισκότα της Αμερικής, σύμφωνα με έρευνα του Κολλεγίου του Κονέκτικατ που θα παρουσιαστεί επίσημα στο επόμενο συνέδριο της Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο Σαν Ντιέγκο.

Για να μελετήσουν πόσο εθιστικά είναι τα μπισκότα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ποντίκια σε έναν λαβύρινθο.

Στην μια πλευρά του λαβυρίνθου οι επιστήμονες έδιναν στα πειραματόζωα μπισκότα Oreo, ενώ στην άλλη πλευρά τα ποντίκια μπορούσαν να βρουν μια διαφορετική λιχουδιά και συγκεκριμένα κράκερ ρυζιού.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με άλλες δυο ομάδες ποντικών. Σε αυτή την περίπτωση στην μια πλευρά του λαβυρίνθου οι επιστήμονες χορηγούσαν στα ποντίκια μορφίνη και κοκαΐνη, ενώ στην άλλη πλευρά τους έκαναν ενέσεις με αλατούχο διάλυμα.

Παρακολουθώντας την προτίμηση των ποντικών όταν καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ Oreo και ρυζογκοφρέτας ή μεταξύ μορφίνης και αλατούχου διαλύματος, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τα πειραματόζωα τα μπισκότα ήταν το ίδιο εθιστικά και δημιουργούσαν εξίσου ευχάριστη αίσθηση με την κοκαΐνη και την μορφίνη.

Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τα ναρκωτικά, τα μπισκότα ενεργοποιούσαν περισσότερους νευρώνες στο κέντρο του εγκεφάλου των ποντικών που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

Στόχος της μελέτης ήταν αναδείξει τον ενδεχόμενο εθισμό που προκαλούν τροφές με υψηλά λιπαρά και ζάχαρη.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι τροφές που έχουν πολλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Joseph Schroeder, επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτές τις τροφές, αν και δεν είναι καλές για την υγεία τους», προσέθεσε ο καθηγητής.

econews

2 Σχόλια

  1. Μούφα φαίνεται η ιστορία… Η κοκαϊνη έχει αποδεδειγμένη εθιστική δράση.
    Κι εγώ προτιμώ τα πουράκια Παπαδοπούλου και από τη ριζογκοφρέτα και από τα Ορέο… Τι πάει να πει… Ότι είναι εθιστικά;

  2. Δεν είναι μούφα. Όλες αυτές οι επεξεργασμένες τροφές, και junk-foods, διεγείρουν τη γεύση περισσότερο από τα κανονικά επίπεδα, γι’αυτό, και οι άνθρωποι τρελαίνονται να τα τρώνε. (δουλεύουν και πληρώνονται πολλοί άνθρωποι για όλο αυτό το σκηνικό). Αυτό είναι γνωστό από καιρό. Ο εθισμός δεν είναι φυσικά του τύπου που έχεις από ναρκωτικά, αν δεν τα δώσεις στο σώμα σου.
    Το λένε «H Παγίδα της Ευχαρίστησης». Όλα αυτά έχουν καλή γεύση, αλλά χωρίς να δίνουν κάτι θρεπτικό στο σώμα. Όποιος θέλει μπορεί και να ψάξει στο you-tube, ή TED Talk για το «The Pleasure Trap».

Comments are closed.