Προνομιακή μεταχείριση στα οικιακά φωτοβολταϊκά καταλογίζει στη ΔΕΗ ο ΣΠΕΦ

2
10

Καταγγελία ενώπιον της ΡΑΕ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της όπως αυτά απορρέουν από τα άρθρα 34, 35, 36 του ν. 4001/2011 κατέθεσε ο ΣΠΕΦ κατά της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ.

Στην καταγγελία του ο σύνδεσμος στρέφεται κατά των οικονομικών συμψηφισμών που διενεργεί η πρώτη (ΔΕΗ) σε βάρος του δεύτερου (ΛΑΓΗΕ) για τις πληρωμές των οικιακών φωτοβολταϊκών (250 εκατ. ευρώ ετησίως), που έχουν ως συνέπεια την προνομιακή αποπληρωμή των εν λόγω συστημάτων ως προς τους υπόλοιπους επαγγελματίες φωτοβολταϊκούς ηλεκτροπαραγωγούς Πανελλαδικά.

Η πρακτική αυτή της ΔΕΗ αποστερεί σημαντικούς κάθε φορά πόρους από τον Λειτουργό, που προορίζονται για την σύμμετρη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, εξασφαλίζει προνομιακή διακριτή μεταχείριση στους συμβαλλομένους της και σε βάρος των υπολοίπων και εν τοις πράγμασι «στριμώχνει» ασύμμετρα στον ΛΑΓΗΕ και στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κάθε συγκυριακό έλλειμμα λόγω της ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης.

Οι επαγγελματίες παραγωγοί ΑΠΕ δηλαδή του ηπειρωτικού συστήματος μέσω των καταχρηστικών πρακτικών αυτών της ΔΕΗ επωμίζονται πέραν των υπερημεριών που τους αντιστοιχούν και απορρέουν και εκ του δομικού ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και όλες τις υπερημερίες που αναλογούν στα οικιακά φωτοβολταϊκά που τοιουτοτρόπως τις γλυτώνουν.

Συγκεκριμένα τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά του ηπειρωτικού συστήματος βιώνουν επτάμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές όταν τα οικιακά εξοφλούνται στην ώρα τους.

Ο ΣΠΕΦ στην καταγγελία του αιτείται από την Ανεξάρτητη Αρχή την οπωσδήποτε θεραπεία της έκνομης αυτής κατάστασης, την λήψη και άμεσων προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, καθώς και την επιβολή προστίμων στους υπαίτιους κατά την κρίση της.

2 Σχόλια

  1. μπραβο στον ΣΠΕΦ, οτι λειτουργει καλα πρεπει να το καταστρεψουμε, αντι να το φερει ως παραδειγμα καλης λειτουργιας του συστηματος. Το οτι δν πληρωνονται τα επαγγελματικα δν φταινε τα οικιακα νομιζω.

  2. Ειμαστε για κλάματα σε αυτη την χωρα !! Ωραια λογική κυριοι του ΣΠΕΦ , να γκρεμίσουμε το σπίτι του γειτονα για να «φανει» το δικο μας…Απο τις πιο γελοίες αντιμετωπίσεις/ανακοινωσεις/διαμαρτυριες που εχω διαβασει ποτε!

    Καταφεραν και μας εβαλαν να τσακωνομαστε μεταξυ μας ωστε οι αληθινοι υπαιτιοι της τραγικης καταστασης που ζουμε να την βγαζουν καθαρή…

Comments are closed.