Από φρούριο των Ναζί «καθαρή» μονάδα θέρμανσης και ενέργειας – Hamburg Energy Bunker (photos)

0
6

nazi-hamburg-energeia-106795Στην Ελλάδα μπορεί ορισμένοι αμετανόητοι νοσταλγοί των Ναζί να συλλέγουν εν κρυπτώ και παραβύστω αντικείμενα μουσειακής αξίας και να συνθέτουν ιδιωτικές συλλογές, αλλά στη Γερμανία μηχανεύονται πιο δημιουργικούς τρόπους για να εκμεταλλευτούν και ίσως να ξορκίσουν τη ζοφερή τους κληρονομιά.

Μια τέτοια δράση είναι και η αποκατάσταση και μετατροπή ενός πάλαι ποτέ αντιαεροπορικού πολυβολείου των Ναζί και μετέπειτα καταφυγίου, στο Αμβούργο, σε πολυμονάδα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Προ διετίας το econews είχε αναδείξει το θέμα, όταν ακόμα η μονάδα βρισκόταν στη φάση της κατασκευής.

Πλέον, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ανοίξει τις πόρτες της και σταδιακά να παράξει καθαρή ενέργεια και θερμότητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το Hamburg Energy Bunker θα παράσχει στους 50.000 κατοίκους του προαστίου του Αμβούργου, Βίλχεμσμπουργκ καθαρή ηλεκτρική ενέργεια ως το 2025 και περιβαλλοντικά φιλική θέρμανση ως το 2050.

Θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης περίπου 3000 νοικοκυριών και τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 1000 νοικοκυριών, περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων κατά 95%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 6.600 τόνους CO2 ετησίως.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραγάγει περίπου 22.500 Μεγαβατώρες θερμικής και 3.000 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Πώς θα τα κάνει όλα αυτά: με εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην οροφή, του βιοαερίου, υπολειμμάτων ξυλείας και πλεονάσματος ενέργειας από μια γειτονική βιομηχανική μονάδα.

Το  Hamburg Energy Bunker περιλαμβάνεται στη Διεθνή Έκθεση Κτηρίου 2013 στο Αμβούργο (IBA) και θα φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση για την ιστορία του και τους παλιούς κατοίκους της περιοχής. Οι επισκέπτες θα μπορούν να πιουν ένα καφέ στην οροφή του κτηρίου απολαμβάνοντας τη θέα του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν του εντυπωσιακού κτίσματος που μοιάζει με LEGO; Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο econews.

Σχόλια