ΑΠΕ: υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Οι τοποθετήσεις

0
8

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επί των άρθρων και των τροπολογιών η συζήτηση θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.

Παράλληλα, με νομοθετική προσθήκη του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προσέθεσε τις αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.

Η πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που διέπει το νομοσχέδιο, υπήρξε και μία από τις αιτίες της καταψήφισής του εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στηλίτευσε τις «υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ΡΑΕ».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, «όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος». Ο κ. Παπαδημούλης, τόνισε παράλληλα πως «από το τέλος για τις ΑΠΕ που μετονομάζεται τώρα σε ΕΤΜΕΑΡ, το 40% πάει για την επιδότηση πραγματικών ΑΠΕ και το 60% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους επενδυτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο».

Από πλευράς του, ο Γιάννης Μανιάτης. αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών – χαρακτήρισε δε, το νομοσχέδιο «ένα βήμα μπροστά», ενώ αναφερόμενος στην «διακοψιμότητα» δήλωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας μέσω του «μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού».

«Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή» διαπίστωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης.

«Στο σχέδιο νόμου, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ – ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή» εκτίμησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας».

Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει το «πρόχειρο» νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. «Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε η Νίκη Φούντα.

«Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει, όταν ξέρει πως τα πάντα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού – εκτός από κάποιον ξένο μεγαλοεπενδυτή που νοιώθει πως μπορεί να τον επηρεάσει» σχολίασε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ. η Μίκα Ιατρίδη, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα, πως η αναφορά της αυτή δεν έχει καμία προσωπική αιχμή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.

«Εντάσσετε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις ΑΠΕ, επειδή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Δίνετε άδειες εκσκαφής σε αστικό περιβάλλον, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ – ουσιαστικά το κόστος εκσκαφής γίνεται φθηνότερο» κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ.

Σχόλια