Ενίσχυση έως 70.000 σε νέους αγρότες – "Μηδέν" στους ανενεργούς

0
77

Πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητας προβλέπει για τους νέους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που θα ισχύσει από το 2014.

Σημειώνεται ότι σήμερα το 6% μόλις των Ευρωπαίων αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Αθανάσιος  Τσαυτάρης και ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος προέκυψε ότι οι πιστώσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα ξεπεράσουν τα 19,7 δισ. Ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόλος, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, που συνεπάγεται σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. «Απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό εκμετάλλευσης προστιθέμενης αξίας», είπε, «είναι ότι εδώ και μερικές μέρες καταγράψαμε και το 100ο προϊόν με ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης, την πιστοποίηση ΠΟΠ και νομίζω πως σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, αυτό αποτελεί μια εκπληκτική επίδοση».

Τόνισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις αποκλείοντας με τη νεα ΚΑΠ τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών που μόνο τύποις ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης: δηλαδή τους «μη ενεργούς» αγρότες που κατέχουν μεν αγροτικές εκτάσεις, αλλά  έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν.

Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Ο Επίτροπος Γεωργίας υπογράμμισε τέλος ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ και τη διεύρυνσή της σε 28 κράτη-μέλη, οι πιστώσεις υπέρ της κοινοτικής πολιτικής κρατήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατέστη εφικτή μια αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων και μεταξύ των κρατών μελών, και μεταξύ περιφερειών, και μεταξύ παραγωγών.

Σχόλια