Δικογραφία 3.000 σελίδων για τις Σκουριές – Δεκάδες κάτοικοι κατηγορούμενοι

0
9

Βαριές κατηγορίες περιλαμβάνει η δικογραφία των 3.000 σελίδων που ολοκληρώνεται από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια στις Σκουριές, ξεχωριστή από εκείνη που συντάχθηκε για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η δικογραφία περιλαμβάνει λίστα 28 υπόπτων, κατοίκων της Ιερισσού, και αφορά στα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες φθορές και εμπρησμούς.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες ανυπόστατες και κάνουν λόγο για ποινικοποίηση του αγώνα τους εναντίον της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται για τη διαρροή φορτίου της Ελληνικός Χρυσός στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο υποβάθμισης του περιβάλλοντος μετά τις αποκαλύψεις για διαρροή επικίνδυνου υλικού από κοντέινερ της εταιρίας στις 5 Οκτωβρίου, κατά την εκφόρτωση πλοίου στο λιμάνι.

Την υπόθεση ανάδειξαν με συνέντευξη Τύπου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το θέμα έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κατεπείγουσα γραπτή ερώτησή του, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr, με αφορμή τη γραπτή ερώτηση του κ. Αρσένη η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως στους χώρους του λιμανιού δεν αποθηκεύονται τοξικά φορτία.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποθηκεύονται τοξικά ή άλλα επικίνδυνα φορτία. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η διαρροή, η ΟΛΘ ΑΕ διευκρίνισε ότι στους χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ούτε αποθηκεύονται, ούτε συσκευάζονται τοξικά ή άλλα επικίνδυνα φορτία. Επίσης, ότι η διακίνηση των κοντέινερ μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων διεξάγεται με απόλυτη τήρηση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, που τηρούνται με ευλαβική προσήλωση και φυσικά μετά από ελέγχους τους οποίους πραγματοποιούν οι τελωνειακές και λιμενικές αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, μετά από ανατροπή φορτηγού της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, διέρρευσε στην περιοχή της Ρεντίνας φορτίο που περιείχε συμπυκνωμένα μεταλλεύματα.

Ο δήμος Βόλβης εξέφρασε την ανησυχία ότι πιθανόν από το φορτηγό διέρρευσαν αρσενοπυρίτες, ιδιαιτέρως τοξικά συμπυκνώματα μετάλλου, και έστειλε δείγμα από το υλικό για χημική ανάλυση ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.

Επιπλέον, σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος αποφάσισε την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να εξασφαλίσει ότι δεν θα διέρχονται από τα όρια του τα φορτηγά της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

Σχόλια