Φόρος υπέρ ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα καλύπτει τα ελλείμματα του τομέα Υγείας

0
4

Την επιβολή νέου φόρου στα τσιγάρα εξετάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ τα οποία ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. Ευρώ κι ενώ τα έσοδα του οργανισμού μόνο ανθηρά δεν είναι.

Σχολιάζοντας την είδηση που μετέδωσε το «Έθνος», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως το υπουργείο του δεν έχει δεσμευτεί στην τρόικα για φόρο στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αντιθέτως πρόκειται όπως είπε για μια «ιδέα» η οποία θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί ενδοκυβερνητικά.

«Ο φόρος της αμαρτίας, δηλαδή ποτά και τσιγάρα, είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και όχι του υγείας», έσπευσε να διευκρινίσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παράλληλα τόνισε πώς σήμερα δεν υπάρχουν σκέψεις, αλλά ούτε και απαιτήσεις από τους δανειστές μας για αύξηση του φόρου καπνού. «Είναι μια ιδέα που έχει ηθική βάση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, με αφορμή και σχετική δημοσκόπηση που έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την εταιρεία Marc για τον Έλεγχο του Καπνίσματος σε 2.000 άτομα, ο κ.Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει νέο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθώς όπως παραδέχθηκε, «ο νόμος υπάρχει, αλλά είναι σαν να μην υπάρχει».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Marc:

-Το 84% των Ελλήνων θεωρεί πολύ (65,4%) ή αρκετά σοβαρό (18,6%) τον εθνικό στόχο για την μείωση του καπνίσματος στην χώρα μας.

-Το 99,2% έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά οι θαμώνες καπνίζουν

-Το 70,7% των πολιτών εκτιμά πώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για την προστασία τους από το παθητικό κάπνισμα

-Το 78% εκτιμά ότι το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους αποτελεί σημάδι πολιτιστική υποβάθμισης της χώρας

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο έλεγχος του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Δημοσίας Τάξης, καθώς με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν αρκούν οι δομές για να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι.

Για να είμαστε δίκαιοι, η επιβολή νέου φόρου στα τσιγάρα υπέρ ΕΟΠΥΥ βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και των νοσηλίων των εκατοντάδων χιλιάδων καπνιστών που πάσχουν από καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρκίνους και λοιπές ασθένειες και εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία καλείται να επωμιστεί το σύνηθες υποζύγιο, ο Έλληνας φορολογούμενος, ανεξαρτήτως εάν καπνίζει ή όχι.

econews

Σχόλια