Επιστήμονες βρήκαν τη θεραπεία για την απεξάρτηση από τη μαριχουάνα

0
1466

Μια φυσική θεραπευτική μέθοδο για την απεξάρτηση από τη μαριχουάνα ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων κυνουρανικού οξέος στον εγκέφαλο μπορεί να σταματήσει αποτελεσματικά τον εθισμό στη μαριχουάνα.

Το κυνουρενικό οξύ, είναι απόλυτα φυσικό και παράγεται από τη διάσπαση της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται στις μπανάνες και τη γαλοπούλα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το  κυνουρενικό οξύ προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από τις συμβατικές θεραπείες γιατί ελέγχει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια και πιθήκους οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το οξύ μείωσε σημαντικά την επίδραση της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του βασικού ενεργού συστατικού της μαριχουάνας, σε βαθμό που σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για το ναρκωτικό.

Η τετραϋδροκανναβινόλη ενεργοποιεί τους νευρώνες ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα η οργανική ουσία να απελευθερώνεται από τα κύτταρα και να δημιουργείται αίσθημα ευφορίας.

Ωστόσο, το κυνουρενικό οξύ μπλοκάρει τους υποδοχείς που αυξάνουν τη ροή ευχάριστων συναισθημάτων μετά την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάνοντας τον χρήστη να χάσει το ενδιαφέρον του για το ναρκωτικό.

Η θεραπεία δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους οπότε δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά της, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της εξάρτησης από την κάνναβη.

econews

Σχόλια