Το πρώτο οικογενειακό αυτοκίνητο που κερδίζει τον αγώνα World Solar Challenge

0
5

Η Στέλλα, ένα ηλιακό όχημα που σχεδίασαν φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Άιντχοβεν της Ολλανδίας είναι το πρώτο οικογενειακό αυτοκίνητο που κερδίζει τον αγώνα 3000 χιλιομέτρων World Solar Challenge που διεξήχθη στην Αυστραλία.

Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Η Στέλλα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ τόσο στην οροφή όσο και στο πίσω μέρος.

Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά στο χώρο αποσκευών είναι στραμμένα προς τα πάνω για να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και να παράγουν ενέργεια όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται.

Το ηλεκτρικό όχημα παράγει διπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει με αποτέλεσμα να συνεισφέρει το πλεόνασμα στο δίκτυο.

Μπορεί επίσης να φιλοξενήσει έως τρεις επιβάτες, έχει χώρο αποσκευών, αλλά και τη δυνατότητα να παρκάρει όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ ανά ώρα.

stella-wsc-2013-106673 (2)Στο πλαίσιο του αγώνα των 3000 χιλιομέτρων από το Ντάργουιν στην Αδελαΐδα, το Stella ξεπέρασε τα 39 οχήματα που συμμετείχαν στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Cruiser, στην οποία συμμετέχουν αυτοκίνητα που μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους μεταφέροντας τουλάχιστον έναν επιβάτη με μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η μοναδική μέχρι φέτος κατηγορία άκουγε στο όνομα Challenger στην οποία βασικό κριτήριο είναι η ταχύτητα.

econews

Σχόλια