Ηλιακό δέκαθλο 2013 με εντυπωσιακές “πράσινες” κατοικίες – Οι νικητές

0
53

Το Ηλιακό Δέκαθλο (Solar Decathlon) είναι ένας διετής διαγωνισμός που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαγωνιζόμενες είναι ομάδες φοιτητών πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών σχολών που παρουσιάζουν ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες με ιδιαίτερη σημασία να αποδίδεται στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και στη διατήρηση του κόστους σε προσιτά επίπεδα.

Φέτος, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην αυστριακή ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Στη δεύτερη θέση ήρθε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας με το DesertSol και στην τρίτη το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Τσεχίας με την κατοικία AIR.

Η κατοικία LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) που παρουσίασαν οι Αυστριακοί είναι εμπνευσμένη από τις δασώδεις περιοχές της χώρας τους, αποτελώντας συνάμα υπόδειγμα χρήσης των εξωτερικών χώρων από τους κατοίκους.

Υπογραμμίζοντας την αξία του ξύλου ως δομικό υλικό, το LISI αποτελείται κατά 93% από ξύλινα μέρη. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκαν ίνες ξύλου και κυτταρίνη για τη μόνωση, ψημένο ξύλο μελίας στις εσωτερικές επενδύσεις, ξύλο ελάτης στο ταβάνι, δρυς εμποτισμένη σε λάδι για τη βεράντα και πεπιεσμένο πριονίδι φλοιού σε υπνοδωμάτια και μπάνια.

Η ομάδα αντιπαρέβαλε το κυρίως σπίτι με κορμό δέντρου και την δαντελωτή “κουρτίνα” που το περιβάλλει με τα φύλλα.

Το παραπέτασμα αυτό αποτελείται από υλικό τεφλόν που συνδυάζει τον άψογο σχεδιασμό με την ανθεκτικότητα και παρέχει ηλιοπροστασία στους ανοιχτούς χώρους της κατοικίας.

Με επιφάνεια 70 τετρ. μέτρων, η συγκεκριμένη κατοικία περιλαμβάνει μπροστά και πίσω βεράντες με αυτόματες τζαμαρίες και τέντες για σκίαση. Ο εσωτερικός πυρήνας της κατοικίας μονώνεται με τριπλά συρόμενα τζάμια.

Ένα υποδαπέδιο σύστημα εξαερισμού διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου ενεργειακού συστήματος που περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης, δύο αντλίες θερμότητας αέρα-νερού υψηλής απόδοσης για την παροχή θερμού και ψυχρού νερού, ένα σύστημα ανταλλαγής θερμότητας και ένα σύστημα ανάκτησης της θερμικής ενέργειας από το νερό που καταναλώνεται στο μπάνιο.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό πρόκειται για ένα μοντέρνο σπίτι και προεκτεταμένη οροφή στη μία πλευρά. Υπνοδωμάτια και μπάνια είναι άνετα χωρίς ωστόσο να καταλαμβάνουν πολύτιμους κοινούς χώρους αφήνοντας το “πεδίο” ελεύθερο για μια μεγάλη κουζινοσαλονοτραπεζαρία.

—DesertSol

Το DesertSol που ήρθε στη δεύτερη θέση σχεδιάστηκε ειδικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην έρημο Μοχάβε.

Με έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και την πολύ καλή μόνωση το DesertSol συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του παθητικού σχεδιασμού στη σκίαση και τον εξαερισμό.

—AIR το σπίτι που αναπνέει

Η κατοικία AIR (Προσιτό-Καινοτόμο-Ανακυκλώσιμο/Affordable, Innovative, Recyclable) των Τσέχων έχει ένα “δεύτερο δέρμα”, μια ξύλινη γρίλια που αγκαλιάζει τις δύο πλευρές του σπιτιού και “επιπλέει” στην οροφή λειτουργώντας ως πέργκολα αλλά και ως σκίαστρο.

Η κατοικία αυτή κατασκευάστηκε με την τεχνολογία διαστρωματωμένης ξυλείας (CLT -cross-laminated timber) και προορίζεται για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να αποσυρθούν από τα αστικά κέντρα και να ζήσουν στο ύπαιθρο.

Το σπίτι AIR χαρακτηρίζεται επίσης ως σπίτι που αναπνέει χάρη στη χρήση αποκλειστικά φυσικών υλικών όπως το ξύλο που κρύβει τα ενεργειακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που ενσωματώνονται στην υποδομή του.

solar-decathlon-2013-106661 (1) solar-decathlon-2013-106661 (2)

econews

Σχόλια