Τα υλικά καύσης σε τζάκια και σόμπες για θέρμανση προσδιορίζει το ΥΠΟΙΟ

0
7

kausi-thermansi-ypoio-106677Τις προδιαγραφές καύσης στερεής βιομάζας σε τζάκια, σόμπες και καυστήρες καθόρισε το ΥΠΟΙΟ με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης η οποία στόχο έχει να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη καύση ακατάλληλων υλικών και να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανσης από αιθαλομίχλη στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα – που παράγονται από στερεή βιομάζα- και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση.

Δηλαδή για εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης -κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης-, ενώ οι προδιαγραφές αφορούν και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια νοσοκομείων, ξενοδοχείων κ.α.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών των συναρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με την απόφαση τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούνται εξ΄ολοκληρου από βιομάζα και δεν περιέχουν γενικά ξένες ύλες προς τη βιομάζα, καθώς και ραδιενεργά συστατικά.

Τα καύσιμα στερεής βιομάζας είναι στερεά καύσιμα τα οποία άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από τις εξής πηγές:

-από προϊόντα γεωργίας και δασοκομίας

-παραπροϊόντα από βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων γεωργίας – όπως υπολείμματα ξυλείας με εξαίρεση τα προϊόντα ξυλείας που μπορεί να περιέχουν αλογονούχες οργανικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα.

-υπολείμματα φελλού.

Σχόλια