Φωτοβολταϊκά: η fast-track φωτογραφική τροπολογία και η αντιτροπολογία της ΔΗΜΑΡ

0
5

Εικοσιδύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπογράφουν την τροπολογία για την απεμπλοκή επενδύσεων φωτοβολταϊκών fast track, η οποία κατατέθηκε στις 11 Οκτωβρίου και προβλέπει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά δύο μεγάλων μονάδων σε εξωφρενικά υψηλές τιμές σε σύγκριση με αυτές που ισχύουν για τους υπόλοιπους επενδυτές.

Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει ότι εφόσον εγκατασταθούν πάρκα ισχύος έως 60MW που είχαν υπαχθεί στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, τότε μπορούν να συνάψουν σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ με την τιμή που ίσχυε την περίοδο που υπήχθησαν στο fast track.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «με την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής για κάθε στρατηγική επένδυση που έχει εγκριθεί, έχει αναληφθεί η υποχρέωση έναντι των επενδυτών της παροχής προτεραιότητας που θα απαιτείτο ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση των έργων αυτών και μάλιστα με σύντομους και ορισμένους χρονικούς περιορισμούς. Επιπλέον με σειρά αποφάσεων έχει διευκρινιστεί ότι τα έργα αυτά δεν περιλαμβάνονται στα πλαίσια του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ ώστε να υπάρξει ταχεία υλοποίησή τους μετά την υπαγωγή τους» … «η κατασκευή τους συνδυάστηκε με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και όχι μόνο ως προς την πλευρά της συμβολής τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» … «για κάθε επένδυση έχουν ήδη δαπανηθεί ιδιαίτερα μεγάλα ποσά και πόροι για τη συγκρότηση του επενδυτικού σχεδίου».

Με την τροπολογία οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν το συνολικό μέγεθος της επένδυσης στα 60MW και να λάβουν τιμή 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή να προχωρήσουν το σύνολο της αρχικής ισχύος (περίπου 300MW κάθε πρόταση) με την ισχύουσα τιμή των 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

—Αντιτροπολογία από τη ΔΗΜΑΡ

Η εν λόγω τροπολογία συναντά έντονες αντιδράσεις από φορείς και παράγοντες της αγοράς, αλλά και μέλη του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης, κατέθεσαν «αντιτροπολογία» η οποία προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, «εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και σύμβαση πώλησης με το ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και σύμβαση πώλησης με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση».

Δηλαδή με την «αντιτροπολογία» που των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, δεν επιτρέπεται να δοθεί η τιμή των 350 ευρώ η μεγαβατώρα για τα έργα αυτά.

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η τροπολογία αυτή που αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις φωτογραφίζοντάς τις και επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας, δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ καθώς:

• Θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους Έλληνες πολίτες, τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ.

• Θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

• Θα υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των ΑΠΕ και πολύ δικαιολογημένα

• Θα ενισχύσει τις εύλογες αιτιάσεις για αδιαφανή θέσπιση προνομιακών επενδυτικών καθεστώτων για λίγους εκλεκτούς.»

Σχόλια