Αφρικάνος εφευρέτης φτιάχνει τρισδιάστατο εκτυπωτή από ηλεκτρονικά απόβλητα – WAFATE (videos)

0
7

Είναι γνωστό ότι η Αφρική έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη χωματερή ηλεκτρονικών απορριμμάτων (e-waste) παγκοσμίως.

To WoeLab, στην πρωτεύουσα του Τόγκο Λόμε είναι η μεγαλύτερη πιάτσα συνάθροισης εμπόρων και ανθρώπων που αγαπούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Αφρική.

Ένας νεαρός Τογκολέζος, ο Αφάτε Γκνίκου θέλει να εισάγει την τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών στη χώρα του κατασκευάζοντας ένα μοντέλο από ανακυκλωμένα υλικά.

Το προάστιο Αγκμπομπλόσιο στην Άκκρα, πρωτεύουσα της γειτονικής Γκάνα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε παράνομη χωματερή ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμού από την Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των απορριμμάτων αποσυναρμολογείται για να αφαιρεθεί ο χαλκός, σκληροί δίσκοι και άλλα περιφερειακά που μπορούν να πωληθούν.

Ο Αφάτε θέλει να κατασκευάσει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του από ανακυκλωμένους, παλιούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σκάνερ.

Φιλοδοξία του είναι να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργική χρήση και επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων μαζί με την ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογίας στην Αφρική.

Προς το παρόν αναζητά χρηματοδότηση της τάξης των 3500 Ευρώ μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ulule.

Ο σχεδιασμός έχει ήδη ολοκληρωθεί. Σε πρώτη φάση αναζητά παλιά περιφερειακά. Στη συνέχεια θα αρχίσει η σύνθεση των κομματιών του 3d printer και τελικά η συναρμολόγησή τους.

Το σχέδιο ονομάζεται W.AFATE (το W για το WoeLab και το AFATE από το όνομά του).

Δείτε το video με τον εφευρέτη:

Δείτε το animation με την κατασκευή του τρισδιάστατου εκτυπωτή:


Photo: euronews

econews

Σχόλια