Οι κλιματικές ανωμαλίες βλάπτουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών

0
5

Η απόδοση μιας σειράς μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου εξαιτίας κλιματικών ανωμαλιών.

Ειδικότερα, τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο απέκλιναν από τις μακροπρόθεσμες μέσες τιμές σε συνδυασμό με μια σειρά ασυνήθιστων μετεωρολογικών φαινομένων.

“Σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια κατά τους θερινούς μήνες φέτος καταγράφηκαν χαμηλότερα επίπεδα, ενώ στις βορειοδυτικές Πολιτείες που χαρακτηρίζονται από νεφώσεις και βροχοπτώσεις καταγράφηκε ένα από τα “καθαρότερα” καλοκαίρια” σημειώνει ο Δρ Μάρκ Στόλινγκα, επιστήμονας της εταιρείας 3TIER που διενήργησε τις μετρήσεις.

Η ηλιακή ακτινοβολία ήταν χαμηλότερη φέτος και στις ερημικές περιοχές των νοτιοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ, εξαιτίας του θερμού Ιουνίου ο οποίος συνέβαλε σε έναν ισχυρό βορειοαμερικανικό Μουσώνα και σε ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις.

Οι τάσεις διατηρήθηκαν και τον Αύγουστο, ενώ στη χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία συνετέλεσαν και οι μεγάλες πυρκαγιές που αποτέφρωσαν εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων στις παρυφές του πάρκου Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια.

Οι κλιματικές μεταβολές ανατρέπουν τις προβλέψεις κερδοφορίας των σχεδιαζόμενων, νέων φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.

Προφανώς αφορούν και τα εν λειτουργία έργα καθώς αλλάζουν –συνήθως επί τα χείρω– τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους. Κι αυτό διότι ηλιακά πάρκα εγκαθίστανται σε περιοχές όπου καταγράφονται ήδη και αναμένονται στο μέλλον υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας. Όχι στις βορειοδυτικές, για παράδειγμα, Πολιτείες των ΗΠΑ όπου επικρατούν οι νεφώσεις και οι βροχές.

Πολλά από τα έργα που επηρεάστηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας είναι καινούργια. Πλέον οι εταιρείες προσπαθούν να υπολογίσουν εάν η χαμηλότερη απόφαση οφείλεται στις κλιματικές μεταβολές ή προκλήθηκε από κάποια δυσλειτουργία των πάνελ ή των αντιστροφέων, εξοπλισμού που εμπίπτει στον χρόνο εγγύησης καλής λειτουργίας.7

econews

Σχόλια