ΔΕΗ: "ανεκτός περιορισμός της περιουσίας" και "συνταγματικό" το χαράτσι ακινήτων

0
3

Συνταγματικό θα κρίνει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η εισήγηση του αρεοπαγίτη Γ.Σακκά ενώπιον του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της συζήτησης στο  Δ” Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Επίσης, σε συμφωνία με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα κριθεί αντισυνταγματική η διακοπή ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη εξόφλησης του τέλους.

Ο Άρειος Πάγος θα συζητήσει την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ζητεί την αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, κατά την ακροαματική διαδικασία, θα προτείνει στο Δ” Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.

Ο κ. Σακκάς θα προτείνει, δηλαδή, την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με το αιτιολογικό ότι το ΕΕΤΗΔΕ συνιστά «ανεκτό περιορισμό της περιουσίας» κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, θα σημειώσει ότι η επιβολή του χαρατσιού δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.

Σχόλια