Χημικά στα πλαστικά σκεύη αυξάνουν ως και 80% τον κίνδυνο αποβολής

0
9

Τον κίνδυνο αποβολής υπερδιπλασιάζει μια χημική ουσία που βρίσκεται σε πολλά καθημερινά οικιακά σκεύη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες μέτρησαν τις συγκεντρώσεις της χημικής ουσίας σε γυναίκες με επιβεβαιωμένη εγκυμοσύνη και παρακολούθησαν την πορεία της κύησης.

Όπως διαπίστωσαν, οι έγκυες με υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α (Bisphenol A, BPA) στο αίμα τους είχαν ως και 80% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν.

H δισφαινόλη Α βρίσκεται σε μια ευρεία γκάμα πλαστικών αντικειμένων από μπουκάλια νερού μέχρι γυαλιά ηλίου και θήκες CD.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ruth Lathie  ζήτησε από τις γυναίκες που είχαν αποβάλλει για αδιευκρίνιστο λόγο να μειώσουν την έκθεσή τους στην δισφαινόλη Α, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν έναν από τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

«Αποφύγετε το μαγείρεμα ή το ζέσταμα φαγητού σε πλαστικά σκεύη γιατί τα χημικά εκκρίνονται από τι πλαστικό με υψηλότερο ρυθμό σε υψηλότερες θερμοκρασίες», τόνισε η Δρ. Lathie, συνιστώντας στις έγκυες να περιορίσουν την έκθεσή τους αντικείμενα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνιστούν στις έγκυες να αποφεύγουν τις κονσερβοποιημένες τροφές, να σταματήσουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους σε πλαστικά δοχεία και να αποφεύγουν να αγγίζουν ακόμα και τις αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

Οι επιστήμονες έδωσαν την ίδια συμβουλή και στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι προσπαθούν να συλλάβουν, καθώς χωριστή έρευνα έδειξε ότι η παρουσία φθαλικών εστέρων στα πλαστικά αντικείμενα μειώνει την ανδρική γονιμότητα κατά 20%.

Οι δυο έρευνες διεξήχθησαν μια περίοδο που εντείνονται οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την απαγόρευση των φθαλικών εστέρων και της δισφαινόλης Α, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυο χημικές ουσίες προκαλούν καρκίνο του στήθους, λευχαιμία, άσθμα και γενετικές ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα χημικά αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και πρέπει να απαγορευτούν για την προστασία των μελλοντικών γενεών.

Διαβάστε εδώ πώς οι περιβαλλοντικές τοξίνες βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία.
econews

Σχόλια