Πετρέλαιο θέρμανσης: τροϊκανό "άκυρο" στην κυβέρνηση για μείωση ΕΦΚ, διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

0
11

petrelaio-thermansis-troika-106548Αρνητικά απάντησε η τρόικας των διεθνών δανειστών της Ελλάδας στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η αρνητική απάντηση της τρόικας δεν αφορούσε μόνο το αίτημα μείωσης του ΕΦΚ αλλά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων η οποία παρουσιαζόταν περίπου ως βέβαιη. Το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει την ίδια πρόταση έχοντας αφαιρέσει το αίτημα για τον ΕΦΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΟ θα προβλέπει:

• Μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο.

• Αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο.

• Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές. Εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).

Εφόσον τελικά εγκριθεί η δυνατότητα προκαταβολής τμήματος του επιδόματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο τους, τη διεύθυνση τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.

Όλα αυτά ενώ η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης υποτίθεται ότι ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

econews

Σχόλια