Δεν άργησε η νέα Λαμπεντούζα – Δεύτερη τραγωδία με μετανάστες στην Ιταλία

0
6

Ακόμα ένα τραγικό ναυάγιο με θύματα δεκάδες μετανάστες από την Αφρική έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα λίγες μόνο ημέρες μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 319 μεταναστών από την Ερυθραία και τη Σομαλία σε αντίστοιχο περιστατικό.

Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και Μέσα Ενημέρωσης, το περιστατικό έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή στα χωρικά ύδατα της Μάλτας με θύματα δεκάδες ανθρώπους.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, αλλά και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνουν λόγο για 50 νεκρούς χωρίς ωστόσο να διασταυρώνεται ο αριθμός.

Έχουν διασωθεί 206 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, χάρη στην επέμβαση  δυο ιταλικών πολεμικών πλοίων που έριξαν στην θάλασσα σωσίβιες λέμβους, ενός εμπορικού πλοίου της Μάλτας αλλά και ενός αλιευτικού που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 250 επίδοξοι μετανάστες επέβαιναν στο πλοιάριο.

Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τους Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες ως κλιματικούς πρόσφυγες οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (πχ παρατεταμένες ξηρασίες, καταρρακτώδεις βροχές) που αποδίδονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή (διαβάστε το σχετικό άρθρο στο econews).

econews

Σχόλια