Κυκλώνας «τέρας» πλησιάζει την Ινδία – Απομακρύνονται 100.000 οικογένειες

0
6

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην ανατολική ακτή της Ινδίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τουςεν όψει του γιγάντιου κυκλώνα Phailin, ο οποίος καλύπτει σε έκταση τη μισή χώρα.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο κυκλώνας βρίσκεται 600 χλμ. ανοιχτά του Κόλπου της Βεγγάλης και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές όταν χτυπήσει την ξηρά το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας περιγράφει τον Phailin ως «μια σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα» με ταχύτητες ανέμου που φτάνουν τα 220 χλμ την ώρα.

Ο κυκλώνας θα χτυπήσει το Σάββατο μεταξύ της επαρχίας Kalingapatnam και του λιμανιού Paradip, στο ινδικό κρατίδιο Odisha.

«Σχεδιάζουμε να απομακρύνουμε 100.000 οικογένειες στην επαρχία Ganjam έως αύριο το πρωί», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές του κρατιδίου ήδη 5.000 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια και σχολεία, όπου υπάρχει εξοπλισμός και εφόδια.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κυκλώνα μέσω μεγαφώνων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μηνυμάτων, καθώς ήδη ισχυροί άνεμοι άρχισαν να πνέουν στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, Bhubaneswar.

Οι ινδικές αρχές προβλέπουν ότι ο γιγάντιος κυκλώνας θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, αγροτικές κατοικίες και παλιά κτήρια, ενώ προειδοποιούν επίσης για διακοπές ρεύματος και ηλεκτροδότησης, καθώς και προβλήματα στη λειτουργία του σιδηρόδρομου.

econews

Σχόλια