Αγωγός TAP: προκαταβολικά οι αποζημιώσεις σε 35.000 ιδιοκτήτες γης

0
9

Την ανάγκη να κυρωθεί από τη Βουλή ως τα μέσα Νοεμβρίου η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό TAP επεσήμανε την Τετάρτη ο υπεύθυνος του έργου για την Ελλάδα, Rikard Scoufias.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Scoufias τόνισε ότι στα τέλη του επόμενου μήνα η Κοινοπραξία του αγωγού θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου και η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λήψη της απόφασης.

Η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου και περιλαμβάνει οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του έργου.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των ιδιοκτητών ή χρηστών της γης κατά μήκος του αγωγού TAP, o κ. Scoufias διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, ωστόσο προτιμά να έλθει σε συνεννόηση με τους θιγόμενους προκειμένου να καθοριστεί αποζημίωση. Σημειώνεται ότι αποζημιώσεις θα δοθούν προκαταβολικά στους πολίτες.

Υπολογίζεται ότι στη διαδρομή του αγωγού, 550 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, υπάρχουν περίπου 18.000 ιδιωτικές ιδιοκτησίες που ανήκουν σε 35.000 ιδιοκτήτες. Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τη χρήση της γης, το είδος της καλλιέργειας, κλπ.

Σχόλια