Σκληρά ναρκωτικά στο πλοίο της Greenpeace βρήκαν οι Ρώσοι

0
5

Νέες κατηγορίες για «σοβαρά εγκλήματα» ετοιμάζονται να απαγγείλουν οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας σε βάρος ορισμένων μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace,  καθώς υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μέσα σε αυτό ναρκωτικές ουσίες και ύποπτο εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι 30 ακτιβιστές της οργάνωσης, που κατηγορούνται για πειρατεία, συνελήφθησαν στις 18 Σεπτεμβρίου από άνδρες του ρωσικού λιμενικού μετά από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Οι ρωσικές Αρχές εισέβαλαν στο Arctic Sunrise, που έπλεε σε διεθνή ύδατα στη θάλασσα Μπάρεντς, όταν δυο ακτιβιστές προσπάθησαν να αναρριχηθούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom.

Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μετά από έλεγχο στο πλοίο της Greenpeace κατασχέθηκαν ναρκωτικά (φέρεται πως πρόκειται για όπιο και μορφίνη) αλλά και εξοπλισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, οι επιθεωρητές σύντομα θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ποιοι από τους ακτιβιστές «επιχείρησαν να εμβολίσουν τα σκάφη της ρωσικής ακτοφυλακής θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις νέες κατηγορίες, ο δικηγόρος της οργάνωσης, Alexander Mukhortov, υποστήριξε ότι ο καπετάνιος του πλοίου, Αμερικανός υπήκοος, κατείχε νόμιμα μορφίνη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ ο εξοπλισμός που εντοπίστηκε ήταν ένα σόναρ που χρησιμοποιείται κατά τα διάρκεια θαλάσσιων ερευνών.

Η Greenpeace κάνει λόγο για παράλογες κατηγορίες χωρίς καμία νομική βάση, καταγγέλλοντας επίσης παραβίαση των δικαιωμάτων των ακτιβιστών της, οι οποίοι προέρχονται από 18 χώρες.

Σημειώνεται ότι χτες ο επικεφαλής της Greenpeace Kumi Naidoo προσφέρθηκε μέσω επιστολής στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταβεί στη Ρωσία και να παραμείνει εκεί ως εγγυητής για την απελευθέρωση των ακτιβιστών με εγγύηση.

Πρόσφατα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως «προφανώς οι συλληφθέντες ακτιβιστές δεν είναι πειρατές, ωστόσο με τη διαμαρτυρία τους παραβίασαν τη νομοθεσία».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της Μόσχας με την Ολλανδία να κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι παράνομα συνέλαβε τους ακτιβιστές που επέβαιναν στο Arctic Sunrise, ολλανδικού νηολογίου.

econews

Σχόλια