Ρεκόρ ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα – Οι υψηλότερες τιμές των τελευταίων δυο ετών

0
11

Τιμές ρεκόρ φτάνουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στο θαλασσινό νερό έξω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, τα επίπεδα ραδιενέργειας την Τετάρτη ήταν 13 φορές υψηλότερα συγκριτικά με την Τρίτη και τα υψηλότερα που καταγράφηκαν το διάστημα από τα τέλη του 2011.

Αναλυτικά, οι συγκεντρώσεις καισίου 134 σε δείγμα νερού έξω από τον αντιδραστήρα 2 έφτασαν τα 370 μπεκερέλ ανά λίτρο, ενώ οι συγκεντρώσεις καισίου 137 έφτασαν τα 830 μπεκερέλ ανά λίτρο.

Το ανώτατο όριο για το καίσιο 137 είναι 90 μπεκερέλ ανά λίτρο και για το καίσιο 134 60 μπεκερέλ ανά λίτρο. Το καίσιο εκπέμπει ισχυρή ακτινοβολία γάμμα και προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Το δείγμα νερού ελήφθη από το λιμάνι δίπλα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ωστόσο εκατοντάδες μέτρα μακριά από την είσοδο που συνδέεται με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Tepco αποδίδει την εκτόξευση των επιπέδων ραδιενέργειας σε κατασκευαστικές εργασίες κοντά στο κτήριο του αντιδραστήρα.

Οι εργάτες διοχετεύουν στο έδαφος χημικά έτσι ώστε να το κάνουν πιο σκληρό και να περιορίσουν τις διαρροές νερού στον Ειρηνικό. Φαίνεται πως η πίεση από την εισαγωγή των χημικών στο έδαφος μετακίνησε μολυσμένο χώμα στην περιοχή του λιμανιού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες άλλοι έξι εργάτες μολύνθηκαν από ραδιενεργό νερό στο πυρηνικό εργοστάσιο της  Φουκουσίμα.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν ένας εργάτης αφαίρεσε έναν σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα αφαλάτωσης, το οποίο επεξεργάζεται το ραδιενεργό νερό πριν αποθηκευτεί στις δεξαμενές.

Επισημαίνεται επίσης ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συχνές διαρροές. Στο τελευταίο περιστατικό 430 λίτρα μολυσμένου νερού από τις δεξαμενές αποθήκευσης κατέληξαν στον ωκεανό.

econews

Σχόλια