Κοντά σε εμβόλιο για την ελονοσία οι επιστήμονες

0
9

Ένα πειραματικό εμβόλιο για την ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από τα κουνούπια και κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως και ιδίως σε μικρά παιδιά, βρίσκεται η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline.

Μελέτη στην Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο μείωσε κατά το ήμισυ σχεδόν τα κρούσματα της νόσου στα μικρά παιδιά και κατά το ένα τέταρτο περίπου στα νήπια.

Αναλυτικότερα, το πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας, το RTS,S, δοκιμάσθηκε σε περίπου 15.500 νήπια και παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες.

Με βάση στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 6ο Παναφρικανικό Συνέδριο για την Ελονοσία που διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, από τις 6 έως τις 11 Οκτωβρίου, τα κρούσματα της νόσου παρέμειναν χαμηλά στα εμβολιασμένα παιδιά, 18 μήνες έπειτα από την έναρξη του εμβολιασμού τους.

Στην πραγματικότητα,ήταν μειωμένα κατά 46% στα παιδιά που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου σε ηλικία 5-17 μηνών σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα. Επιπλέον, τα σοβαρά περιστατικά ελονοσίας ήταν μειωμένα κατά 36%, ενώ οι νοσηλείες λόγω ελονοσίας μειωμένες κατά 42%.

Αντίστοιχα, στα παιδιά που εμβολιάσθηκαν για πρώτη φορά νωρίτερα (σε ηλικία 6-12 εβδομάδων), ο αριθμός των κρουσμάτων κλινικής ελονοσίας μειώθηκε κατά 27%.

Μειώθηκαν επίσης κατά 15% τα κρούσματα σοβαρής ελονοσίας και κατά 17% οι νοσηλείες, αλλά οι επιδόσεις αυτές δεν θεωρούνται στατιστικά σημαντικές.

Η προστατευτική δράση του εμβολίου φαίνεται ότι φθίνει με τον καιρό: στον ένα χρόνο έπειτα από τον εμβολιασμό των παιδιών, τα κρούσματα ελονοσίας ήταν μειωμένα κατά 56% και αυτά της σοβαρής ελονοσίας μειωμένα κατά 47% σε όσα εμβολιάσθηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία 5-17 μηνών.

Αντίστοιχα, ήταν μειωμένα κατά 31% και 37% σε εκείνα που εμβολιάσθηκαν για πρώτη φορά σε ηλικία 6-12 εβδομάδων.

Στα παιδιά έχουν γίνει τέσσερις δόσεις του εμβολίου (η τέταρτη 18 μήνες έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό τους). Τα ευρήματα από τους 32 μήνες παρακολούθησης θα δοθούν στη δημοσιότητα το 2014.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2010 νόσησαν από ελονοσία 219 έως 289 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους 660.000 έως 836.000 να χάνουν τη ζωή τους.

Το 80% των θανάτων από ελονοσία καταγράφηκαν σε 14 χώρες, με τους μισούς από αυτούς να καταγράφονται σε μόλις δύο: τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία.

Βάσει των νέων ευρημάτων, η παρασκευάστρια εταιρεία του RTS,S σκέφτεται να αρχίσει το 2014 τις διαδικασίες εγκρίσεώς του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η οριστική απόφαση του ΕΜΑ μπορεί να βγει το 2015.

econews

 

Σχόλια