Γ. Στουρνάρας: σωστό το "χαράτσι" στα φωτοβολταϊκά – Λάθος η ανάπτυξη των ΑΠΕ

1
9

Την άποψη ότι η έκτακτη οριζόντια εισφορά που επιβλήθηκε στους τζίρους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μπορεί μεν να μείωσε τα κέρδη τους, αλλά δεν τους κατέστρεψε«, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Στον ενικό».

Ο κ. Στουρνάρας, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν εδώ και πολλούς μήνες οι παράγοντες του κλάδου, ισχυρίστηκε ότι οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών εξακολουθούν να έχουν κέρδη.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης τη μεγάλη διείσδυση των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη πολιτική» με το επιχείρημα ότι το «δυσβάσταχτο»,  όπως το χαρακτήρισε, κόστος της ανάπτυξης των ΑΠΕ κλήθηκε να πληρώσει ο καταναλωτής ενέργειας, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για ιδιώτες.

«Γι” αυτό το λόγο και η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε. προχώρησε στη λήψη μέτρων ώστε να μην επιβαρύνεται κι άλλο ο καταναλωτής» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Καταπώς φαίνεται, ο κ. Στουρνάρας ούτε για το κόστος απόκτησης και χρηματοδότησης των επενδύσεων των παραγωγών που πλήττονται από το χαράτσι έχει ακούσει, ούτε για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους από το κράτος, δηλαδή τον ΛΑΓΗΕ, ούτε για το «κρυφό» -κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό- κόστος από τη χρήση του άνθρακα.

Άλλωστε αντίστοιχες απόψεις έχει εκφράσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης καθιστώντας σαφείς της κυβερνητικές προθέσεις ως προς το μέλλον των ΑΠΕ και την προώθηση των ορυκτών καυσίμων εις βάρος τους.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι τέτοιες που για να καλυθφούν από ΑΠΕ χρειάζονται τεραστειες επενδύσεις. Δεν παραβλέπουμε την «εξαπάτηση» των μικροπαραγωγών αλλά επιστούμε την προσοχή στην στόχευση των ΑΠΕ στο Ελλαδικό χώρο.

    Υδροηλεκτρικά, βιομάζα, υπεράκτια, ηλιοθερμικά, είναι πολλά υποσχόμενα στον μικρό κατά τα άλλα Ελλαδικό χώρο, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας ήδη προωθείται από την Παγκόσμια και Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων…

Comments are closed.