Σαμαράς-Βενιζέλος μαζί στο Ισραήλ για το διυπουργικό – Στο επίκεντρο ενέργεια-ΑΟΖ

0
6

samaras-israil-energeia-106257Η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στα ενεργειακά πράγματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και η πολύπλευρη συνεργασία με το Ισραήλ σε πλήθος κλάδων, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής αποστολής που θα συμμετάσχει σε διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μέσω της συνεργασίας με το Ισραήλ εκτιμά ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν δηλώσεις, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών και κοινής διακήρυξης.

Αργότερα, ο κ. Σαμαράς θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα με τον ισραηλινό ομόλογο του (G2G) και στη συνέχεια θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο και τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό YOZMA, που είναι το μεγαλύτερο fund of funds του Ισραήλ και θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Forum.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν 104 έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της πληροφορικής & των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί επίσης συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Invest in Greece και Invest in Israel.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει κι εκείνος το δικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναντήσεις με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για το Παλαιστινιακό, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών που αναπληρώνει τον υπουργό.

Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στο Ισραήλ καθώς την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Ραμάλα και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σχόλια