Νέα τεχνική επιτρέπει στους γονείς να διαλέξουν τα χαρακτηριστικά του μωρού – Κύμα αντιδράσεων

0
5

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια νέα τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στους μελλοντικούς γονείς να διαλέξουν τα γενετικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών, των μωρών τους, επιλέγοντας ωάρια ή σπερματοζωάρια συγκεκριμένων δωρητών.

Η πατέντα κατοχυρώθηκε στην εταιρεία γενετικής 23andMe από την αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου και περιγράφεται ως μια τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στους μελλοντικούς γονείς να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας καλύτερη πληροφόρηση για τους δωρητές.

Σύμφωνα με δημοσίευση ειδικών επί θεμάτων ιατρικής ηθικής στην επιστημονική επιθεώρηση «Genetics in Medicine», πρόκειται για μια μέθοδο βάσει της οποίας οι γονείς θα επιλέγουν συγκεκριμένους δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων για να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννήσουν ένα μωρό με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Αυτό, όπως επισημαίνουν, θα καθίσταται δυνατό με τη σύγκριση, μέσω υπολογιστή, των γονιδιακών δεδομένων του ατόμου που παρέχει το ωάριο και του ατόμου που παρέχει το σπερματοζωάριο.

Έτσι, οι μελλοντικοί γονείς θα μπορούν να επιλέξουν από μια «λίστα αγορών» το ύψος, το χρώμα των ματιών, τη μυϊκή ανάπτυξη και χαρακτηριστικά που αφορούν στην προσωπικότητα.

Επιπλέον, θα γνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου και ασθενειών.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους, η εφαρμογή της πατέντας θα περιλαμβάνει μια επιλογή στην οποία οι μελλοντικοί γονείς θα συμπληρώνουν αν προτιμούν ένα παιδί με: «μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής», «χαμηλότερο αναμενόμενο κόστος για υπηρεσίες υγείας» ή «μικρότερη αναμενόμενη διάρκεια νοσηλείας».

Επιπλέον, η μέθοδος θα δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν ένα μωρό με υψηλές πιθανότητες να γίνει αθλητής, αν και η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αποτελέσματα απλά ενισχύει τις πιθανότητες ένα παιδί να έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνική προκαλεί ζητήματα ηθικής, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος της επιλογής χαρακτηριστικών που δεν σχετίζονται με την υγεία και κάνουν λόγο για ένα «απαράδεκτο εργοστάσιο παραγωγής μωρών».
econews

Σχόλια