Ελαιόλαδο: μείωση – σοκ ως και 50% στην παραγωγή

0
104

Σοκ στην ελληνική αγορά αναμένεται να προκαλέσει η πρωτοφανής πτώση στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων η μείωση θα ξεπερνά ακόμη και το 50% της παραγωγής σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Λέσβος.

Η πτώση της παραγωγής οφείλεται στην προβληματική καρπόδεση και σχινοκαρπία, λόγω των καιρικών συνθηκών. Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΓΑ, στη μειωμένη φετινή παραγωγή συμβάλλει και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δεδομένης της περσινής καλής παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, τα δέντρα τη μία χρονιά παράγουν το σύνολο της δυναμικότητάς τους, ενώ την επομένη η παραγωγή τους είναι αρκετά μειωμένη.

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις εξαγωγές.

Πολλές εταιρείες θα δυσκολευτούν να εκτελέσουν τις παραγγελίες στο πλαίσιο των συμβολαίων που έχουν υπογράψει για εξαγωγές, ενώ μεγάλη ζημιά θα υποστούν και οι ελαιοπαραγωγοί που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Μάλιστα οι αγροτικές οργανώσεις έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, ωστόσο ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες, είτε για λίγες βροχοπτώσεις, είτε για ισχυρούς ανέμους.

Η μοναδική περίπτωση να ενισχυθούν οικονομικά οι ελαιοπαραγωγοί είναι να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα κρατικών-οικονομικών ενισχύσεων, που θα της υποβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που γίνονται σε καλλιέργειες και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο για να εγκριθεί η διαδικασία από την ΕΕ απαιτείται προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς η ενίσχυση προέρχεται από εθνικούς και όχι από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πάντως παρά τη μειωμένη εγχώρια παραγωγή οι τιμές ελαιολάδου δεν εμφανίζουν σημαντική μεταβολή «ελέω Ισπανίας», η παραγωγή της οποίας σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Αν και η περσινή ελαιοκομική περίοδος ήταν μια καλή χρονιά για τους Έλληνες παραγωγούς,  με μεγάλη παραγωγή και ικανοποιητικές τιμές, οι μεγάλοι ανταγωνιστές, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί επιμένουν να πουλούν το δικό τους λάδι πιο ακριβά από το ελληνικό ελαιόλαδο.

Σχόλια